Spannmålsskörden för många bönder på södra Öland ser ut att bli rekorddålig, kanske till och med sämre än torkåret 2018. Foto: TT Arkiv

Rekorddålig skörd på Öland: ”Sämre än vid stora torkan 2018”

Uppdaterad
Publicerad

Årets spannmålsskörd på Öland kan bli en av de sämsta på länge. Enligt LRF Sydost blir skördarna på södra Öland till och med sämre än torkåret 2018.

LRF Sydost menar att det riskerar att bli ett av de sämsta skördeåren på länge för bönderna på södra Öland.

– Många upplever att det är det sämsta de varit med om, klart lägre skörd än 2018 som var rekorddåligt, säger Roger Gustavsson, ordförande för LRF Sydost.

Halverad skörd

– Här nere på södra Öland är det medlemmar som nämner upp mot 40, nästan 50 procent lägre än medelskörd, säger Roger Gustavsson.

Våren för spannmålsodlingen såg till en början mycket bra ut. Maj var sval och fuktig vilket gynnade tillväxten. Men sedan kom torkan i juni och allt avstannade.

– I maj drog det iväg och växte jättefint, men i juni kom värmen och fukten uteblev, säger Roger Gustavsson.

Konsekvenserna blir att intäkterna från spannmålet minskar drastiskt.

– Det påverkar investeringsförmågan. När inte pengarna kommer in, tvingas man skjuta på investeringar, säger Roger Gustavsson.

Bonden: ”Blev ingenting”

I Resmo finns spannmålsbonden Emil Petersson. Hans skörd av råg och vete har i princip halverats i år.

– Värmen och torkan är de två största anledningarna till att det blev dåligt. Det såg väldigt bra ut i maj och vi gick mot rekordskörd. Sen kom hettan och då blev det ingenting, säger Emil Petersson.

Vad innebär det för dig?

– Det blir kämpigare ekonomiskt. Det blir ett avbräck, så det blir att kämpa i uppförsbacke ett tag till, säger Emil Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.