Erik Bryhn är en av landets blivande läkare. Han pluggar i Linköping men gör sin tionde termin på Länssjukhuset i Kalmar. Han har inte heller siktet inställt på en framtid som allmänläkare, i likhet med många andra blivande läkare. Det är kirurgin som lockar honom.
– Jag tror att många går in med tanken på att det är primärvården som är deras grej, men med tiden blir de utbrända.
Hör Erik Bryhn berätta mer i klippet ovan om varför han tror att många väljer bort arbetet som allmänläkare.
Bara fem procent vill bli allmänläkare
Trots det stora behovet av läkare i allmänmedicin inom primärvården, är bara fem procent av Sveriges läkarstudenter, som nu går de sista två terminerna på läkarprogrammet säkra på att de vill välja den banan. Det visar SVT:s enkät till mer än 700 läkarstudenter.
Erik Bryhn berättar om läkare han träffat på Länssjukhuset i Kalmar som tidigare jobbat inom primärvården, men som han bytt efter att de tröttnat på det.
Tiden räcker inte till
När han funderar över vad det är i primärvårdsjobbet som inte lockar, så handlar det om att arbetstiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter.
– Vill man att folk ska blir kvar långsiktigt inom primärvården så måste man helt enkelt vara fler läkare i primärvården. Jag tror att många som ändå jobbar i primärvården gör det som hyrläkare med tiden. För de får mer betalt som hyrläkare, säger Erik Bryhn.