Veronica Magnusson Hallberg är ordförande i Svenska Downföreningen. Foto: Jessica Steje

Svenska Downföreningen om avbrutna samarbetet: ”Vi hade väldigt olika syn på Rocka sockorna”

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Nathea Anemyr från Storebro och Svenska Downföreningen har gått skilda vägar. Samarbetet med Rocka sockorna har avbrutits.

– Det är jättetråkigt att det blivit så här och jag förstår om det känns konstigt för Nathea och hennes familj , säger Veronica Magnusson Hallberg som är ordförande i Svenska Downföreningen. 

Enligt Veronica Magnusson Hallberg är det olika syn på hur kampanjen Rocka sockorna ska användas som ligger bakom. 

– Det vi bland annat vänder oss emot är att Nathea säger att hon är grundare till Rocka sockorna. Det stämmer inte. Däremot var det Nathea som gjorde att Rocka sockorna tog fart viralt och det är vi jätteglada för, säger Veronica Magnusson Hallberg. 

Startades i USA

Rocka sockorna grundar sig i att den internationella världsdagen för Downs syndrom uppmärksammades genom att bära olikfärgade sockor. Initiativet kommer från början från USA och plockades upp i Sverige av Svenska Downföreningen 2013 – då under namnet Rocka dina sockor. 

För fyra år sedan blev den då tioåriga Nathea Anemyr rikskändis när hon genom ”Rocka sockorna” ville få människor att bära olikfärgade strumpor. Anledningen bakom var att Nathea syster Noelle har Downs syndrom. 

Utesluter inte framtida samarbete

I dag är Rocka sockarna varumärkesskyddat av Svenska Downföreningen. Enligt föreningen kan Nathea Anemyr använda Rocka sockorna så länge hon inte kallar sig själv för grundare. Och föreningen vill inte heller stänga dörren helt för att samarbetet kan återupptas i framtiden.

– Vi vill ju använda kampanjen till att sprida kunskap om Downs syndrom. Om vi bara kommer överens om hur, så samarbetar vi gärna igen i framtiden, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.