– Det handlar om att man behöver komma ifrån sitt sammanhang, säger Camilla Freedeke som är socialchef i Kalmar kommun.
Efter den stora våldsvågen i Kalmar har kommunen satsat 40 miljoner kronor på trygghet och säkerhet. En stor del av pengarna går till att försöka hindra ungdomar från att dras in i kriminalitet.
– Det är många tusenlappar per dygn men det är också nödvändigt, säger Camilla Freedeke.
Så här många placerades
Kalmar kommuns SIS-placeringar var innan våldsvågen 1–2 personer om året. Hittills i år är det fem personer som SIS-placerats, och de placeringarna är de tyngsta, säger Camilla Freedeke.
Ungdomar som placerades på privata HVB-hem 2020 var elva stycken, men det här året är de 17 personer.
Familjehemsplaceringar under samma period ökade från 133 året 2020 till 155 året 2023. Där är också ärenden som inte är gängrelaterade inkluderade.
Så ser kostnaderna ut
Exakt hur mycket insatserna kostar kommunen varierar från barn till barn, bland annat beroende på om det är kommunalt boende eller privat. En del ungdomar är placerade längre perioder och en del ungdomar kortare perioder.
Siffrorna ovan räknas genomsnittligt. Men HVB-placeringar kostar 6 000-8 000 kronor per dygn, och placeringar hos SIS kostar 6 000-14 000 kr per dygn.
Vad kan ni göra mer för att hindra ungdomar att dras in i kriminalitet?
– Vi gör det som behövs just nu och vi har de resurser som vi behöver. Resultatet av de insatser vi gör nu kommer att märkas efter ett eller två år, säger Camilla Freedeke.