Motaz Gurli och Livea Blent till vänster. Till höger står Motaz och pekar in i ett duschbås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Motaz Gurli och Livea Blent strider för att duscharna ska bli bättre efter idrotten. Foto: Hazem Dakel

Elever och lärare i gemensam kamp – vill ha bättre duschar på Falkenbergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever struntar i duschen då man inte kan stänga om sig. Frågan har blivit en stridsfråga på Falkenbergsskolan i Kalmar – där eleverna menar att duschsituationen går ut över studierna.

Eleverna på Falkenbergsskolan i Kalmar har tagit strid för enskilda duschar i samband med idrotten. I en tid med kroppshets menar eleverna att ett öppet duschlandskap, som elever inte vill använda, får elever att komma för sent till lektioner eller att hoppa över duschen helt.

– Det finns ett bås som har dörr och det är stelt att duscha i dem som inte har dörr, beskriver Motaz Gurli, en elev på Falkenbergsskolan.

”Luktar illa”

Eleverna berättar att bristen på duschar med dörrar leder till stress och förseningar.

– Om vi duschar så finns risken att vi kommer försent till lektionen på grund av de långa köerna, vilket är oacceptabelt. Dessutom påverkar det vårt självförtroende då vi riskerar att lukta illa om vi hoppar över duschen, säger eleven Livea Blent.

För dyrt

Eleverna har, med stöd av lärare på skolan, varit i kontakt med kommunen som är ägare till idrottshallen som skolan använder. Men att bara bygga om duscharna är svårt och dyrt säger verksamhetschefen i kultur- och fritidsförvaltningen, Per-Ola Johansson.

– Det kräver större installationer och kostar en hel del pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.