• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elsäkerhetsverket: ”Sängen kan bli strömförande”

Uppdaterad
Publicerad

Att göra en elsaneringsinstallation ställer höga krav på elektrikern.

Fredrik Sjödin är överinspektör på myndigheten Elsäkerhetsverket, som jobbar för elsäkerhet genom marknadskontroller och tillsyn av elektriska anläggningar. Enligt honom ställer en elsaneringsinstallation högre krav på installatören, än vad en vanlig installation gör.

– De här produkterna ska installeras på ett speciellt sätt som gör att om man gör fel kan man spänningssätta delar av anläggningen som inte ska vara spänningssatta. Det kan bli så att sjukhussängen till exempel kan bli strömförande, säger Fredrik Sjödin.

Elöverkänslighet

Viktigt att vara noggrann

Det är mer sällan att elsaneringsinstallationer görs i dag än för 15-20 år sedan, och installationerna har också blivit bättre. Inga olyckor eller tillbud har rapporterats på grund av elsaneringsinstallationer, men fel har gjorts.

– Vi har sett när man kontrollerat att det varit brister som man åtgärdat i samband med det. Med farliga beröringsspänningar på saker det inte ska vara spänning på. En vanlig elinstallation ska utföras enligt en viss standard för att vara säker, och det finns ingen särskild standard när man gör elsaneringsinstallationer utan det blir lite beroende på hur produkten är komponerad, säger Fredrik Sjödin.

”Ironiskt när man pratar risker”

Han betonar dock att antalet elsaneringsinstallationer har minskat den senaste tiden. Också att det även vid vanliga elinstallationer kan hända farliga saker, men att det är extra viktigt att vara noggrann vid elsaneringar.

– Det blir ju lite ironiskt när man pratar om risker med elektromagnetiska fält och sånt, och sen finns risken att när man gjort fel vid elsaneringen kan det hända saker, säger Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet