minibuss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar Mattias Ask, trafikdirektör på Region Kalmar, om varför KLT just nu vill betala dessa pengar till de berörda företagen. Foto: SVT

Exploderande gasbussarna – drabbade företag får extra ersättning av KLT

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera minibussar tagits ur drift på grund av explosionsrisk har trafikföretagen drabbats av stora förluster. Nu har Kalmar länstrafik tecknat ett tilläggsavtal för att täcka delar av kostnaderna – men inte alla företag har skrivit under.

Efter att flera minibussar av modellen Fiat Ducato togs ur drift på grund av explosionsrisk har trafikföretagen förlorat stora summor pengar.

Det handlar bland annat om kostnader för extrafordon som trafikföretagen tagit in istället för de fordon som togs ur drift efter att gastankarna skjutits sönder.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Nyligen har Kalmar länstrafik, i samtal med trafikföretagen, kommit överens om ett tilläggsavtal för att ersätta en del av dessa kostnader.

– Vi vill stötta trafikföretagen för att säkra att vi har trafik för färdtjänst, sjukresor och skolskjuts, säger Mattias Ask, trafikdirektör på Region Kalmar.

Så mycket pengar får företagen

Grunden för hur mycket ersättning företagen ska få är densamma för alla, men beloppen varierar beroende på hur många fordon varje företag haft i drift åt KLT.

Enligt tilläggsavtalet ska trafikföretagen få 6 000 kronor per fordon och månad.

Avtalet sträcker sig fram till december nästa år och ska täcka merkostnader som trafikföretagen har haft under denna period.

– Ersättningsfordon har tagits in för att kunna fortsätta leverera färdtjänst och sjukresor åt Kalmar länstrafik, säger Mattias Ask som är trafikdirektör på KLT.

Företag tvekar att skriva under

Men alla företag har ännu inte skrivit under avtalet. Totalt berörs åtta företag, varav två fortfarande inte har signerat. Däribland Nilsbuss.

– Den största kostnaden för oss är de fordon som nu står oanvända. Vi var aldrig involverade i beslutet om att förstöra dem, och även om det kanske inte fanns något annat alternativ än att skjuta sönder dem, så var det i slutändan våra pengar som gick förlorade, säger Anders Fransson, vd på Nilsbuss.

Vill först se ersättning för förstörda fordon

Han tillägger att företaget inte vill skriva på avtalet om ersättning för extrabussarna förrän de vet vilken ersättning de får för de förstörda fordonen.

Både trafikföretagen och KLT har anmält händelserna till sina försäkringsbolag. Om trafikföretagen får ersättning från sina försäkringsbolag ska dessa pengar återbetalas till KLT, förklarar Mattias Ask.

Flera minibussar har exploderat i Småland under senaste året. Här en bild på gastanken på en buss som exploderat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera minibussar i Kalmar och Nybro har exploderatunder det senaste året. Här får du en sammanfattning om vad som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i gasbussar i Kalmar län

Mer i ämnet