Olof Jaltsén hoppas att fler ungdomar i klubben vill bli ledare framöver. Foto: Julia Lindström/SVT

Forskare: barn- och ungdomstränare har för låg kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Linnéuniversitetet visar att barn- och ungdomstränare själva ofta anser sig ha bristande kompetens. Fotbollsklubben Växjö DFF erbjuder egna spelare att bli ledare, för att se till att tränarna alltid kan sin idrott.

Bland de 3.000 svarande tränarna i olika idrotter var det främst de som tränar yngre åldrar som upplevde att de saknar viss kompetens i sin idrott.

Oftast handlar det om teknik i sporten, men även psykologi och pedagogik.

– Det finns då en risk att verksamheten inte lever upp till den kvalité som den borde ha, säger Marie Hedberg som bedrivit forskningen tillsammans med sin kollega Joakim Åkesson, båda lektorer på Linnéuniversitetets institution för idrottsvetenskap.

Marie Hedberg tycker att klubbarna främst borde se över vilka utbildningsmöjligheter man ger sina tränare, som en lösning på problemet.

– De flesta idrottsförbunden har ju sina egna tränarutbildningar, men det kanske inte alltid räcker och då får man specialsy utbildningar som motsvarar de krav man tycker att tränarna ska kunna leva upp till.

Ungdomar och vuxna tillsammans

I fotbollsklubben Växjö DFF har man en tradition av att erbjuda spelare i 17-19-årsåldern att leda fotbollsskolan och de lägre åldrarna, på så sätt får barnen tränare som kan sin idrott rent tekniskt.

De leder sedan tillsammans med vuxna tränare, som är ansvariga för träningen. De är ofta hämtade från föräldragrupperna och har inte alltid en bakgrund inom fotboll.

– Samarbetet mellan föräldrar och de unga ledarna är A och O. Att man som föräldrar våga släppa över ansvar, men inte för mycket. Det finns bitar som vi föräldrar är bättre på att ta, som till exempel hur man beter sig i grupp. Men de unga kan visa övningar och förklara på ett bra sätt, säger Olof Jaltsén som är styrelseledamot i Växjö DFF.

Vill se fler unga som leder

Intresset är stort bland klubbens lite äldre tjejer att leda de yngre. Men framför allt betyder det mycket att de få fostras av tjejer från samma lag, säger Olof Jaltsén.

– Det betyder enormt mycket. Tittar vi på damfotbollen i stort är det först nu det har börjat skapas idoler och nu ser vi även den andra generationen som är på väg upp i till exempel landslaget.

Så idolskapet är jätteviktigt och våra tjejer som är ledare blir ju på ett sätt en idol för de mindre tjejerna. Det betyder lika mycket på killsidan också naturligt vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.