Hösten 2016 sålde Växjö kommun ut 2 000 hyreslägenheter till privata bolag. Politikerna berättade då att man var överens om att verka för att bostadsköerna skulle slås i hop. Men så blev det inte.
– Det är klart problematiskt när man gör utfästelser och inte håller dem. Det undergräver legitimiteten i de politiska besluten, säger Martin Grander, forskare vid institutionen för urbana studier vid Malmö Universitet.
”Inte första gången”
Det är inte första gången politiker i Sverige säger en sak när de säljer ut allmännyttan, och inte håller sina löften. Han nämner bland annat utförsäljningen av hyreslägenheter i Stockholmsförorten Alby. Trots att politikerna sade att den nya ägaren skulle vara långsiktig, såldes lägenheterna därefter vidare.
Problem med lokala köer
Samtidigt vill Martin Grander bredda perspektivet när det gäller lokala bostadsköer, som ofta upplevs som rättvisa.
–En kö upplevs som det mest rättvisa som finns. Det är klart att en kö är rättvis för de som är med. Men det förändrar inte rörligheten. Problemet är att folk som redan bor på platsen står i kö länge utan att egentligen vilja ha en ny lägenhet. För personer som kommer utifrån så är kötiderna väldigt långa.
Även om man alltså inte lyckats bygga en gemensam kö med de privata aktörerna så ska Boplats Växjö ansluta sig till en nationell plattform för hyresrätter, Boplats Sverige. Där finns redan Victoria park med och kommunen ska nu uppmana fler privata aktörer att ansluta sig.
– En regional eller nationell kö är mer rättvis och i grund och botten är det positivt när man slår ihop köer med de privata. Det är bra att problematisera kösystemet för där krävs förändringar, säger Martin Grander.
Privata vill ha kontroll
Men även om Boplats Sverige kommer fungera som en nationell plattform för att söka lägenheter, kommer det vara upp till respektive hyresvärd att själva sätta kriterier för vem som står först på tur till en lägenhet.
Och det finns ett incitament för privata aktörer att behålla kontrollen, över vilka som blir hyresgäster hos dem.
– Ja, det är klart. De är vinstdrivande och ser till sina affärer i första hand. Men jag skulle gärna se att det var samma villkor för alla.