En manlig vårdpersonal iförd en blå arbetsklädsel står framför en modern sjukhusmiljö med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer in en myndig tysk läkare och säger att det här finns det lång forskning på. Och det kanske det gör, men det kanske är dålig forskning”. Hör gyncancerläkaren Henrik Falconer berätta om svårigheterna som finns när privatpersoner ska värdera data. Foto: Andreas Andersson/Karolinska institutet

Läkaren sågar cancerresorna till Tyskland: ”Du kommer inte bli bättre någon annanstans”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga bevis för att cancerbehandlingarna som erbjuds på Arcadiakliniken i Tyskland kommer att göra att du som cancerpatient lever längre. Det slår gyncancerläkaren Henrik Falconer vid Karolinska universitetssjukhuset fast efter en genomgång.

– Hade de här metoderna haft effekt så hade vi använt dem, säger han.

SVT har berättat om Eva som i slutet av sitt liv åkte till Arcadiakliniken i Tyskland för att testa cancervård som inte tillåts i Sverige. Men metoderna som används där sågas av gyncancerläkaren Henrik Falconer vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han är ordförande i den vårdprogramsgrupp som tar fram behandlingsriktlinjer för livmoderhalscancer och vaginalcancer i Sverige, och utöver sin tjänst som sektionschef på gyncancerkirurgi på KS forskar han även på området.

Han känner igen frågorna från patienterna om de alternativa behandlingarna utomlands:

– Det finns ibland en misstänksamhet mot att vi inte erbjuder alla tänkbara behandlingsmöjligheter i Sverige och det kan vara ganska intrikata och svåra diskussioner, säger Henrik Falconer.

Sjukhusmiljö med en person som visar ett fredstecken och har elektroder anslutna, samt en ram med en porträttbild av samma person placerad på en bordsyta med blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva samlade ihop 350 000 kronor för att bekosta sin cancerbehandling i Tyskland. I tre veckor stannade hon kvar på kliniken. Bara veckor efter hemkomsten gick Eva bort. Foto: Privat och SVT

”Skinnar folk på pengar”

– Jag kan förstå att man gör allt för att få effekt mot sjukdomen. Men vi kanske tycker det finns bättre sätt att tillbringa sin sista tid än på en klinik i Tyskland som skinnar en på pengar.

Argumentet att det saknas forskning på de alternativa behandlingsmetoderna eftersom de stora läkemedelsbolagen inte tror att de kommer att generera vinst avfärdar han som ”lätt konspiratoriskt”.

Akademin kan själva forska

– Det finns alltid möjligheter för akademin att bedriva forskning. För det krävs pengar, och det kan man söka om det finns något som antyder att det här kan fungera. Att säga ”Det här är så svårt att forska på så därför ger vi det ändå” är ett jättedåligt sätt att resonera på. Oetiskt faktiskt.

Hör Arcadiaklinikens grundare, onkologen Henning Saupe försvara att de behandlar patienter med metoder utan tillräcklig evidens i klippet nedan:

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en man med en vit skjorta som gestikulerar medan han pratar. Den högra sidan visar en person som ligger på en behandlingsbänk täckt med en metallisk filt, med en apparat ansluten som förmodligen används för medicinsk behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora företag med miljardintressen hindrar nya, innovativa vårdmetoder från att undersökas, säger Henning Saupe, grundare till Arcadiakliniken där man använder behandlingar som inte är evidensbaserade på cancerpatienter. Foto: SVT och privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.