SVT har berättat om Eva som i slutet av sitt liv åkte till Arcadiakliniken i Tyskland för att testa cancervård som inte tillåts i Sverige. Men metoderna som används där sågas av gyncancerläkaren Henrik Falconer vid Karolinska universitetssjukhuset.
Han är ordförande i den vårdprogramsgrupp som tar fram behandlingsriktlinjer för livmoderhalscancer och vaginalcancer i Sverige, och utöver sin tjänst som sektionschef på gyncancerkirurgi på KS forskar han även på området.
Han känner igen frågorna från patienterna om de alternativa behandlingarna utomlands:
– Det finns ibland en misstänksamhet mot att vi inte erbjuder alla tänkbara behandlingsmöjligheter i Sverige och det kan vara ganska intrikata och svåra diskussioner, säger Henrik Falconer.
”Skinnar folk på pengar”
– Jag kan förstå att man gör allt för att få effekt mot sjukdomen. Men vi kanske tycker det finns bättre sätt att tillbringa sin sista tid än på en klinik i Tyskland som skinnar en på pengar.
Argumentet att det saknas forskning på de alternativa behandlingsmetoderna eftersom de stora läkemedelsbolagen inte tror att de kommer att generera vinst avfärdar han som ”lätt konspiratoriskt”.
Akademin kan själva forska
– Det finns alltid möjligheter för akademin att bedriva forskning. För det krävs pengar, och det kan man söka om det finns något som antyder att det här kan fungera. Att säga ”Det här är så svårt att forska på så därför ger vi det ändå” är ett jättedåligt sätt att resonera på. Oetiskt faktiskt.
Hör Arcadiaklinikens grundare, onkologen Henning Saupe försvara att de behandlar patienter med metoder utan tillräcklig evidens i klippet nedan: