Foto: SVT

Har de rätt att vägra beordrat arbete? – Så svarar juristen

Uppdaterad
Publicerad

På lasarettet i Växjö är 200 arbetspass på BB och förlossningen fortfarande obemannade i sommar. En strid pågår mellan de anställda och ledningen, som flaggar för att de i slutändan kommer att beordra personal att hoppa in och arbeta.

Jeanette Lindgren Dahlin är förbundsjurist på Vårdförbundet och svarar på SVT Nyheters frågor om beordrad arbetstid inom vården.

– Kan man som vårdanställd neka om arbetsgivaren beordrar att man ska hoppa in och arbeta?

Krisen på BB i Växjö

– Nej, generellt sett har man som anställd inte rätt att neka. Det är egentligen bara i vissa situationer den anställde kan neka, till exempel när man inte kan lösa sin barntillsyn. Ingen kan kräva att man lämnar sin tvååring själv hemma. Kan man inte lösa sin barntillsyn är det ett giltigt skäl att neka, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Den som har semester kan alltså beordras att komma in och jobba men det finns fler situationer än problem med barntillsyn då anställda kan neka. Intag av alkohol nämns som ytterligare ett exempel.

– I vilken situation har arbetsgivare rätt att beordra någon att arbeta?

– Om arbetspass inte är täckta har arbetsgivaren rätt att beordra någon för att arbeta dessa pass. Om inte situationen går att lösa på annat sätt, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

”En beordran är sista utvägen”

– Kan arbetsgivaren beordra in när som helst?

– En beordran är en sista utväg. Grundregeln är att beordran från arbetsgivaren ska komma i så nära anslutning som möjligt till det aktuella arbetspasset. Om passet till exempel  ligger i början av juni kan inte arbetsgivaren redan nu, i början av maj, beordra någon att ta passet, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

– Hur nära inpå arbetspasset måste en beordran komma?

– Det finns ingen tidsgräns angiven i regelverket men det handlar om nära, väldigt nära. Samma dag, skulle jag vilja säga. För att man in i det sista ska vara tvingad att försöka lösa situationen på annat sätt.

– Är det vanligt att vårdpersonal beordras in för arbete?

– Centralt har vi på Vårdförbundet ingen statistik över hur vanligt det är men det förekommer i perioder. Vanligast är det under sommaren och under storhelger, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Löneläget för en barnmorska

Enligt Vårdförbundets enkät som gjordes i augusti 2016 är medellönen för samtliga barnmorskor 34 300 kronor. Medellönen för barnmorskor i Kronobergs län är 33 400 kronor.

Med lön menas grundlön, inklusive fasta tillägg, men exklusive rörliga tillägg som OB eller jour.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet