vargvalpar i Kosta området

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de tre vargvalparna tillsammans med troligen en tik som upptäcktes i Kosta området i videoklippet. Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

Kostavargarna har fått ungar – här fångas de tre valparna på film

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar län har upptäckt att vargparet i Kosta fått åtminstone tre valpar. Den 23 juli fångades valparna på en av länsstyrelsen viltkameror.

I oktober 2022 konstaterades att Kalmar län och Kronoberg fått sitt första vargrevir, då två vargar vandrade tillsammans i Kostatrakten.

En valp föddes i reviret våren 2023, men 2024 blev den överkörd söder om Linköping, efter att ha vandrat iväg från reviret.

Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg säger att Kostareviret har visat sig täcka cirka två kvadratmil. Det väntas dock växa då vargrevir vanligtvis är tre till fem gånger större.

– Valparna håller sig nära rendezvouz-platserna på sommaren, där föräldrarna lämnar dem för att jaga, vilket gör att de sällan fotograferas eller filmas. Under hösten, när de börjar följa med sina föräldrar, fastnar de dock ofta på jägares viltkameror eller våra inventeringskameror, säger han.

Länsstyrelsen kommer att dokumentera familjegruppen genom dna-analys och spårningar under inventeringsperioden som startar den 1 oktober.

– Vi kommer att observera med en rätt stor mängd viltkameror och följa upp tips från allmänheten för att utröna hur kullen och reviret ser ut, säger Magnus Lundmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargreviret upptäcktes i oktober 2022. Se klipp på det här och hör länsstyrelsens vilthandläggare berätta. Foto: Länsstyrelsen Kalmar Län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.