Trots signaler från Europa – Kronoberg väntade länge med respirator

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg bör undersöka om vården har väntat för länge med att lägga vissa patienter i respirator, säger chefsläkaren i Region Kronoberg till SVT. Hör honom i klippet.

Sedan pandemins början har frågan om tidig eller sen respiratorbehandling varit en diskussionsfråga bland läkare – och det finns fortfarande forskning som pekar åt båda hållen.

I början av pandemin kom signaler från Italien om att många covid-patienter behövde läggas i respirator (intuberas med slang i halsen) snabbt i intensivvården. Att istället ge patienten så kallad non-invasiv ventilation (andningsmask över ansiktet) riskerade att trötta ut patientens lungor.

Regionvalet 2022 Kronoberg

”Absolut inte nödvändigt”

Men i Kronoberg tog man beslut om att hålla fast vid den erfarenhet som man hade innan pandemin. I svar till coronakommissionen, som SVT:s lokala nyheter och Uppdrag granskning tagit del av, skriver regionen såhär:

Vi försökte ha hållningen att vi är bra på vanlig basal intensivvård och andningsvård hos oss och att vi inte skulle kasta ut allt vi kunde utifrån mer eller mindre seriöst input. Vi kom därför att använda HFNC (högflödesgrimma, SVT:s anmärkning) men framför allt mer NIV (Non-invasiv ventilation, SVT:s anmärkning) men med stor beredskap och respekt utifrån rapporter att ”man måste intubera direkt”.

– Det vi gör bra normalt, varför ska vi sluta göra det?, säger chefsläkaren Pär Lindgren till SVT.

Trots de här signalerna från Italien om att intubera direkt?

– Ja, men just då hade vi inga patienter. När vi sedan började få patienter kom en strömning om att det inte var absolut nödvändigt (att intubera direkt, SVT:s anmärkning).

Lång tid till respirator

När nästan två år av pandemin gått är dödligheten bland covidsjuka på intensivvårdsavdelningen i Kronoberg hög jämfört med många andra regioner, enligt det nationella intensivvårdsregistret.

Vården i Kronoberg sticker också ut. De har använt non-invasiv ventilator mer än de andra regionerna och är en av de som väntat längst med att lägga patienter i respirator – i genomsnitt 47 timmar.

Region Jönköping är en av de regioner som har lägre dödlighet på Iva. De har också varit snabbare med att intubera patienterna.

Finns det en risk att ni valt en väg som inte är den bästa?

– Så har vi inte sett det. Och vi har inga fakta som tyder på att det skulle vara så, säger Pär Lindgren.

”Närmare genomgång”

– Men som sagt bör man alltid göra en närmare genomgång av sina patienter. De patienter där vi ändå behövde göra det (intubera) i slutändan. Där kan det behövas en närmare genomgång, för man tröttar ut patienterna med non-invasiv ventilation.

Att det finns en möjlighet att de skulle behövt intuberas tidigare?

– Den möjligheten finns.

Är det något ni kommer titta på?

– Ja, det borde vi göra, säger Pär Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Kronoberg

Mer i ämnet