Det finns flera sätt att mäta dödlighet, SVT:s lokala nyheter och Uppdrag granskning har tittat på två som redovisas hos Svenska intensivvårdsregistret och Region Kronoberg tillhör de regioner som har hög dödlighet i båda måtten.
Men vad skillnaden mellan regionerna beror på kan inte Pär Lindgren, chefsläkare vid Region Kronoberg och ledamot i svenska intensivvårdsregistret, svara på.
– Jag tycker det är jätteviktigt att diskutera vad man gjort och hur man lär sig till nästa gång. Men nu råkar jag sitta i kvalitetsregistret och vet vilka osäkerheter som påverkar de här siffrorna. Det är farligt att jämföra siffror.
Hög dödlighet
Enligt intensivvårdsregistrets årsrapport för 2021 är det svårt att att utvärdera om kvaliteten på vården skiljer sig åt mellan olika intensivvårdsavdelningar. Skillnader kan bero på vården, men också på vilka patienter man har eller slumpen.
Det blir också skillnader beroende på hur man mäter – om man tittar på överlevnaden 60 dagar efter Iva-vården ligger Kronoberg vid rikssnittet.
Samtidigt understryker rapporten vikten av att jämföra arbetssätt och resultat med verksamheter som visar goda resultat.
Då är väl registret det bästa vi har?
– Ja, vi ska ju utgå från det, säger Pär Lindgren.
Kan inte säga om vården är sämre
I svaren till coronakommissionen, som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av, uttrycker en läkare i Kronoberg frustration över kunskapsbristen kring vilken vård som är bäst: ”Varför har Ryhov lägre mortalitet på IVA än vi? Har dom en helt annan patientgrupp Covid-patienter än vi eller gör dom på ett annat sätt???”
– I den analys som har gjorts kan vi inte säga säkert vad den skillnaden beror på. Vi kan inte säga att det är bättre eller sämre vård.
Men nu kan inte heller förkasta den hypotesen, att det skulle vara skillnad i vården?
– Nej det kan man väl aldrig.
Enligt intensivvårdsregistret sticker vården i Kronoberg ut, när det gäller hur länge man väntat med att lägga patienter i respirator. Hör Pär Lindgren svara på frågor om det här.