Vägarbetares arbetssituation är ofta utsatt. Nu slår fackförbundet Seko larm om att deras medlemmar utsätts för både hot och våld när de stoppar trafiken. Foto: SVT

Facket: ”Hoten och våldet har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Seko slår larm om att deras medlemmar utsätts för både hot och våld när de stoppar trafiken.

– Vi får rapporter från våra medlemmar och skyddsombud om hot och till och med våld, säger Björn-Inge Björnberg som är ombudsman på Seko, service och kommunikationsfacket.

Enligt Björn-Inge Björnberg har hoten blivit allt vanligare de senaste åren.

– Trafikvakterna är väldigt hårt utsatta. För tio år sedan var det ganska sällan vi fick sådana rapporter och nu får vi mängder varje sommar när det är asfaltsbeläggningar och andra arbeten, säger han.

Flera bidragande faktorer

Enligt Björn-Inge Björnberg finns det flera förklaringar till varför det blivit så. Dels att det handlar om ett högre tempo, dels att vägarna generellt sett blivit bättre vilket gör att folk inte förväntar sig något annat än att de ska kunna ta sig fram snabbt.

– Folk är vana att kunna köra i nittio kilometer i timmen till och från jobbet. Om de plötsligt måste sakta ner, ja då spricker deras scheman och då kan det bli irriterat.

Från fackligt håll önskar man bland annat att trafikvakterna ska få en utbildning så de klarar av att hantera svåra och aggressiva situationer.

Dessutom har man tillsammans med branschorganisationen Maskinentreprenörerna sedan ett år tillbaka ställt krav på att få fartkameror vid vägbyggena för att få stopp på fortkörningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.