En av de åtalade männen syns på bild från en övervakningskamera när han rör sig i stadsdelen Norrliden i Kalmar. Efter det misslyckade mordförsöket blev han själv svårt misshandlad. Foto: Polisens förundersökning

Idag kommer domen i den stora gängrättegången i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män i 20-26-årsåldern som stått åtalade för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott i Kalmar kommer idag få sin dom av tingsrätten. 26-åringen är även åtalad misstänkt för medhjälp till mord i Sundsvall.

I april i år åtalades fyra män för bland annat mordplaner, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

I rättegångens centrum stod en 26-årig man som misstänktes vara ledare för det gäng som polisen kallar ”falangen”.

Skjutningar i Kalmar

Mannen ska tidigare ha varit en medlem i Norrlidengänget i Kalmar och ska enligt åklagaren ha styrt och koordinerat flera mordplaner. Dels mot medlemmar i Norrlidengänget i Kalmar, dels i Sundsvall.

Under rättegången har 26-åringen dock nekat att svara på frågor när han hörts om anklagelserna.

Nyckelbevis

En del av bevisningen har varit en beslagtagen mobiltelefon från en anlitad skytt, som misslyckades med ett mordförsök på en medlem av Norrlidengänget.

Det var tack vare den som polisen fick tag i inspelade samtal där man, enligt polis och åklagare, hör den 26-årige ledaren som misstänks ha legat bakom morduppdraget.

Enligt försvaret vilar åtalet på en bräcklig grund. Försvaret menar att det inte är klarlagt vem som har kommunicerat i de olika kommunikationskanalerna.

Långa straff

Åklagaren har tidigare yrkat på minst 16 års fängelse för ledaren, minst 12 års fängelse för skytten och nio eller åtta års fängelse för de resterande två männen som var medhjälpare. Han har även yrkat på utvisning för en av medhjälparna.

Alla åtalade har nekat till brott. Domen kommer kl. 11 idag.

En man i en hotellport, en karta med en mobil i området Norrliden i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning/Mapcreator/Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet