Foto: TT

Ingvar Kamprad fyller 90 år

Uppdaterad
Publicerad

Älmhultssonen tillika grundaren av Ikea fyller nu 90 år. Sin födelsedag firar han helt privat med familjen.

Inför sin 90-årsdag intervjuades Ingvar Kamprad av TV4, och han sa då att han hoppas att Älmhult ska fortsätta spela en central roll för Ikea.

– Om utvecklingen av någon anledning tvingar oss att flytta delar av verksamheten vi har i Älmhult någon annanstans, är det lätt att det fortsätter så, och att Älmhult inte får den betydelse som jag hoppas och drömmer att det ska ha även i fortsättningen.

Han sa också att han och hans tre söner har en enad vilja att företaget ska fortsätta utvecklas utan att lämna sina grundidéer.

Tydlig företagskultur

Ikea grundade Ingvar Kamprad redan som 17-åring. 1948 började han sälja möbler och heminredningsartiklar ”till så låga priser att så många som möjligt får råd att köpa dem”.

Ingvar Kamprad har haft tydliga idéer om hur han vill driva sitt företag och har kämpat för att bevara företagskulturen trots att Ikea har fortsatt att växa. Kamprads nyckelord är annorlunda lösningar, ödmjukhet och viljestyrka, föredöme och kostnadsmedvetande.

En av världens rikaste

Det som vid flera tillfällen tagits upp i SVT:s Smålandsnytt har varit att Ikeas framgångar gjort Ingvar Kamprad till en av världens rikaste. Men 2011 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning och Smålandsposten den tidigare okända stiftelsen Interogo Foundation i Liechtenstein.

2014 flyttade Ingvar Kamprad hem till Sverige igen och bor numera på Bölsö gård i Liatorp utanför Älmhult. Sin 90-årsdag firar Ingvar Kamprad tillsammans med familjen, uppger hans sekreterare.

I klippet ovan ser du lite av hur det såg ut när Ikea öppnade sitt första varuhus i Älmhult 1958.

Källor: Nationalencyklopedin, SVT:s arkiv, Smålandsposten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.