Foto: Martha Irvine / AP

Skarp kritik mot sjukhusledningen i Växjö: ”Måste barn dö?”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på BB, förlossningen och neonatalavdelningen på centrallasarettet i Växjö är ohållbar eftersom lokalerna är för små och därmed patientosäkra. Det menar 32 läkare som varnar för konsekvenserna om situationen inte omedelbart förbättras.

Läs också: Sjukshusledningen: ”Svårt pussel att lägga”

Förlossningsavdelningen, BB och neonatalavdelningen i Kronoberg har otillräckliga lokaler för att ta emot det ökande antalet födande kvinnor och nyfödda barn menar de 32 läkarna verksamma inom barn och ungdomskliniken i Kronoberg, som skrivit under ett debattinlägg i Smålandsposten tidigare i veckan.

Krisen på BB i Växjö

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera läkare som arbetar i verksamhet och de är samstämmiga.

– Ledningen har i uppdrag  att ordna förutsättningar för att vi ska bedriva en bra vård och det gör man inte nu. Och den här situationen har varit känd länge även om den har förvärrats nu, säger Bengt Walde som är överläkare inom neonatalsjukvården i Växjö. 

En annan läkare som vill var anonym uttrycker att läget är mycket akut.

– Varför tar inte ledningen fler beslut att förändra hur man nyttjar de befintliga lokalerna . Måste barn dö innan man förstår allvaret?

”Personalen slår knut på sig”

Läkarna menar att de temporära ombyggnaderna inte är tillräckliga. Det behövs fler rum både på neonatalavdelning, BB och förlossning samt fler toaletter då flera föräldrar nu delar toaletter och att det inte är vårdhygieniskt säkert.

– Personalen slår knut på sig, de ska orka länge. Man orkar tillfälliga toppar men inte ur länge som helst, säger Bengt Walde.

Anna Bärtås är verksamhetschef på barnkliniken. Hon håller med sina kollegor om att situationen är ohållbar.

Anna Bärtås är verksamhetschef på barnkliniken Foto: SVT

– Vi har trixat och kompromissat länge. Men nu har vi nått en situation vi inte kan hantera längre, säger barnklinikens verksamhetschef Anna Bärtås till SVT Nyheter Småland.

Alla förlossningar i Växjö

Det var efter att Kronobergs alla förlossningar centraliserades till Växjö 2008, som situationen har blivit allt mer ohållbar. Antalet födslar har ökat med 21 procent samtidigt som lokalerna i stort sätt är de samma.

– Vi har inte rum till alla, vi får kompromissa när det gäller vårdhygien till exempel och det är inte bra, säger Anna Bärtås verksamhetschef för barn och ungdomskliniken i Växjö.

På onsdagen togs frågan upp i regionfullmäktige.

– Jag förväntar mig att frågan nu tas på allvar av våra politiker och tjänstemän. Vi kan inte vänta. Det är redan långt över vad som är acceptabelt vad det gäller rumsbrist. Det pågår mindre rumsombyggnationer. Men de är otillräckliga, menar hon. 

Skickas med ambulans till andra sjukhus

I debattinlägget skriver läkarna att lokalerna bedömdes som otillräckliga redan 1996 och ur vårdhygieniskt perspektiv har lokalerna dömts ut flera gånger.

I dagsläget löser sjukhuset det genom att när det är fullt skicka alla kvinnor som väntas föda barn i behov av neonatalvård till andra sjukhus. Efter födseln vårdas de på annat sjukhus för att så småningom när det finns plats transporteras tillbaka till Växjö med ambulans.

– Förra året hade vi ungefär 25 barn som behövde färdas i ambulans mellan sjukhus på grund av platsbrist. Det innebär risker för ett barn som kanske väger ett kilo. Dessutom är vår egen personal då ute på vägarna istället för att vara på avdelningen. Det är sjuksköterska och läkare som åker med, säger Anna Bärtås.

Stora risker med bakterier

Det finns också stora risker att nedsatta barn blir utsatta för farliga bakterier då det råder rumsbrist.

– Nyfödda har ingen egen bakterieflora, när vi går mellan rum och inte kan erbjuda enkelrum ökar riskerna att vi för över bakterier som inte är behandlingsbara med vanlig antibiotika, till exempel MRSA. Vi har inte lokalmässiga förutsättningar att sköta vårdhygien på bästa sätt idag. Samtidigt som vi mycket regelbundet har denna problematik på vår avdelning. För de nedsatta barnen kan det här ge mycket allvarliga infektioner, förklarar Anna Bärtås.

– Det här är en fråga som vi har lyft för vår ledning i ett antal år. Det finns en förståelse men ingen lösning. Jag är medveten om att hela lasarettet i Växjö är för trångt, men detta är en av de största riskerna. Vi bedriver akutsjukvård. Vi kan inte vänta på en kommande nybyggnation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet