Hör läraren som leder kampen för bättre skolduschar i Falkenbergsskola i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför läraren Annika Svensson stöttar eleverna i deras kamp för bättre skolduschar. Foto: Hazem Dakel

Lärare stöttar eleverna på Falkenbergsskolan i kampen för skolduschar: ”Deras röster är värdefulla”

Publicerad

Eleverna på Falkenbergsskolan i Kalmar har tagit strid för möjligheten att kunna duscha enskilt efter idrotten. Bakom sig har de läraren Annika Svensson.

Ett duschbås med dörr finns tillgängligt i ett av omklädningsrummen. Där trängs ofta ett 30-tal elever i väntan på sin tur för att duscha. Samtidigt står tre andra duschar i ett annat omklädningsrum oanvända.

Eleverna har tagit strid för fler enskilda duschar, och de får stöd av läraren Annika Svensson. Hon har bland annat hjälpt eleverna att skriva insändare.

– Det var eleverna som tog upp frågan och ville ha en förändring. Jag ville stötta dem och visa att deras röster är värdefulla, säger Annika Svensson.

Kommunalt ägarskap

Det som komplicerar situationen är att Falkenbergsskolan inte äger idrottshallen där duscharna finns. Idrottshallen ägs av kommunen, och det är därför kommunen som skulle kunna göra förändringar.

– Det var något som man inte tänkte på när man byggde den, så vi skulle vilja att det åtgärdas. Skolan kan inte lösa det, utan det är kultur- och fritidsförvaltningen, säger Annika Svensson.

– Det är elevernas skolgång och välbefinnande som står på spel, och vi vill att något görs åt det här problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.