Vistelseförbudet, som Kriminalvården beslutat om i samband med de två männen friges villkorligt från fängelset, gäller i Norrliden, i Berga centrum, i Funkabo, Oxhagen och i centrala Kalmar under krogarnas öppettider. Och att just dessa områden valts är ingen slump.
– Det kan handla om att förhindra att de ska begå nya brott, att de får en stor påverkan på lokalsamhället, säger Karl Ljungqvist, operativ samordnare i lokalpolisområde Kalmar.
Polisen: Risk att konflikten i Kalmar eskalerar
SVT Nyheter Småland har tagit del av besluten gällande de två männen. Där beskrivs den ena mannen, som är i 30-årsåldern som en person med en ”betydande roll” i Norrlidengänget. 2019 dömdes han till 6,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.
Den andra mannen, även han i 30-årsåldern, ingår i ”kärnan” av nätverket och dömdes i februari 2022 till fängelse efter att polisen hittade 4,5 kilo cannabis i en kolonistuga han hade tillgång till.
Polisen anser i ett utlåtande att männens närvaro kan medföra ”stor risk att (...) den konflikt som pågått under 2022 kommer att eskalera”.
I första hand är vistelseförbudet ett sätt för Frivården att se till att dömda brottslingar inte återfaller i brott, men det skyddar också det omgivande samhället, tycker Karl Ljungqvist.
– Det ger väldigt tydliga signaler gentemot övriga samhället och även de här individerna att det här är fel väg att gå.
Förbud för icke-dömda
I en utredning till regeringen som presenterades i juni föreslås att vistelseförbudet ska utökas och även omfatta personer som inte är dömda för brott, men som ”medvetet kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottslighet i ett visst område”. Den som bryter mot vistelseförbudet ska kunna dömas till fängelse i ett år.
Utredningen föreslår också att vistelseförbud blir en egen påföljd för domstolar att döma ut som straff.
KLIPP: Det händer om man bryter mot vistelseförbudet
Vistelseförbud
• Ges till en person ställd under skyddstillsyn eller en person som är villkorligt frigiven, om särskilda skäl föreligger
• Beslutas av Kriminalvården och kontrolleras av Polisen eller Frivården (om personen har elektronisk fotboja)
• Gäller i tre månader, och kan förlängas tre månader i taget
• Beslutet kan kombineras med elektronisk fotboja, men i majoriteten av fallen gör det inte det.
• Infördes i två steg, i juli 2020 för personer dömda till skyddstillsyn och i maj 2021 för personer som villkorligt friges från fängelset.
Källa: Kriminalvården/Jonni Karlberg/Christina Thingwall