Foto: SVT

Ledningen förvånad över nöjd personal

Publicerad

Region Kronobergs medarbetarenkät från i höstas visar många positiva resultat. Framför allt upplever de anställda att deras arbete är meningsfullt. Från ledningshåll uttrycker man nu en viss förvåning över helheten i resultatet.

– Med tanke på att vi hade en ganska tuff höst, framför allt inom delar av hälso- och sjukvården, är resultatet överraskande positivt, säger HR-direktör Caroline Gabrielsson Palmqvist på Region Kronoberg.

– Det är klart att det finns variationer, men det här bekräftar att vi är inne på rätt väg, menar hon.

Det var i oktober och november som personalen fick möjlighet att svara på enkäten om arbetsmiljön. Den innehöll frågor på teman som ledarskap, medarbetarskap, motivation, arbetsgemenskap och hälsa. Resultaten från enkäten ska användas för att förbättra arbetsmiljön.

Bästa betyget

78 procent  av de anställda (totalt 4201 personer) svarade på enkäten och medelvärdet på samtliga svar blev 3,9 på en femgradig skala.

Den fråga som fick högst betyg (4,4) var ”Mitt arbete känns meningsfullt”. Ledarskapet fick också ett bra betyg på 3,9 i medelvärde.

Frågan som fick lägst medelvärde (3,6) var ”Jag hinner vanligtvis med mina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid”.

Att siffrorna var så pass bra förvånar på fackligt håll.

– Utifrån andra signaler vi fått från våra medlemmar är helhetsresultatet förvånande, säger Anna Seiborg Kidell avdelningsordförande på Vårdförbundet.

”Olika på olika enheter”

– Vi är ju självklart glada om våra medlemmar är nöjda, men vi tror att resultaten ser mycket olika ut på olika enheter inom Region Kronoberg. På vissa enheter är det sämre och där man beskriver mycket ansträngda arbetsförhållanden och man varit orolig för att till och med patientsäkerheten kan ha varit hotad, säger avdelningsordföranden på Vårdförbundet.

Vårdförbundet har dock inte fått tillgång till något detaljerat resultat om medarbetarenkäten från Region Kronoberg.

– Nu kommer våra förtroendevalda på arbetsplatsen kolla upp resultaten på deras respektive enheter. Här är det viktigt att arbetsgivaren jobbar med resultaten, gör en handlingsplan och sedan följer upp för att se att det verkligen leder någon vart, säger Anna Seibiorg Kidell, avdelningsordföranden i Vårdförbundet.

På Kommunals avdelning Hälso- och sjukvård Kronoberg reagerar man på samma sätt.

– Det kan man väl säga att man är överraskad. Men vi uppfattar att det på vissa arbetsplatser trots allt inte är så bra resultat, men vi vet inte vilka, säger ordförande Annette Berntsson.

– Personalen är väldigt lojal mot arbetsgivaren och mot sina arbetskamrater och det syns tydligt i den här enkäten, menar Anette Berntsson.

Meningsfullt arbete

Regiondirektör Martin Myrskog är dock inte förvånad över den enskilda fråga som fick högst betyg av alla ”Mitt arbete känns meningsfullt”.

– Det är självklart glädjande och kanske inte så överraskande att många upplever det så, eftersom vi faktiskt gör skillnad i människors vardag. Att gå till jobbet med den känslan är nog viktigare än mycket annat, säger regiondirektör Martin Myrskog. 

Region Kronobergs medarbetarenkät 2017

Hälsa 3,9

Jämställdhet 4,1

Styrning 4,0

Motivation 4,1

Arbetsgemenskap 4,2

Medarbetarskap 3,9

Ledarskap 3,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.