Mannen döms för försök till misshandel istället för försök till dråp eftersom det inte gick att fastställa hur snabbt han körde bilen. ”Osäkert om kollisionen hade lett till döden”, skriver tingsrätten i sin dom. Foto: arkivbilder. Foto: TT.

Man körde mot polis vid kontroll – döms till fängelse

Publicerad

En 28-årig man döms till fängelse efter att ha försökt köra på en polisman i samband med en nykterhetskontroll. Oklarhet kring hastigheten räddar honom dock från ett strängare straff.

Det var en natt i november 2022 som mannen vägrade stanna vid en poliskontroll och körde genom kontrollen i hög fart istället.

En tjänstgörande polisman var tvungen att kasta sig åt sidan för att inte bli påkörd och en polisjakt inleddes. Mannen stoppades kort därefter.

Får fängelsestraff

Kalmar tingsrätt dömer den nu 28-åriga mannen för försök till grov misshandel och grovt rattfylleri till ett år och sex månades fängelse. Han ska även betala skadestånd på 50 000 kronor till polismannen.

Yrkade på försök till dråp

Åklagare hade yrkat att domstolen skulle döma mannen för försök till dråp. Men eftersom hastigheten på bilen vid det tillfället inte gick att fastställa döms han för försök till grov misshandel.

Mannen nekar att han haft avsikt att skada polismannen men erkänner grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.