Enligt Livsmedelsverket slängs en tredjedel av all mat i världen, något som bland annat påverkar klimatet. På Tallhagsskolan i Kalmar har man sedan tre månader tillbaka börjat använda ett nytt system för att lättare kunna se den mängd mat som slängs.
Behövde nytt system
Sofia Lundgren berättar att man till en början letade efter en ny metod för att räkna tallrikarna eftersom man tidigare gjort detta manuellt. Det var i samband med detta som skolan kom i kontakt med företaget Sensiot och började använda en teknik som också hjälper till att väga maten som slängs.
Så hjälper tekniken till
Kökspersonalen väger den slängda maten med hjälp av en adapter som är kopplad till en våg. Den insamlade datan med vägd mat och räknade tallrikar kan de därefter se i en app.
— Vi får en överblick av hur mycket det faktiskt är som kastas i soporna, säger Sofia Lundgren som är arbetsledare på Tallhagsskolan i Kalmar.
Skolan menar att den insamlade datan ger dem en bättre bild över hur mycket mat som verkligen går åt och hur mycket de behöver beställa för att laga rätt antal portioner.
– På det sätt sparar vi både pengar och bidrar till en bättre miljö, säger Sofie Lundgren.