I den över 10.000 sidor långa ansökan har SKB lagt fram en plan för hur Sveriges slutförvar av kärnbränsle kommer att se ut. Nu efter sju års granskning ska två tunga instanser: Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, komma med sina utlåtanden.
Inkapsling i Oskarshamn
Enligt förslaget hamnar slutförvaret i Forsmark, i Östhammars kommun. I Oskarshamn blir mellanlagringen av kärnbränsle, Clab, kvar, men man planerar även att bygga en inkapslingsanläggning i anslutning till Clab där kärnavfallet kapslas in i stora kopparkapslar innan det skeppas till slutförvaret.
Kapslas in och läggs i urberget
SKB:s valda metod innebär att kärnavfallet först kyls av och mellanlagras i cirka 30 år, sedan kapslas det in i en kopparkapsel med insats av segjärn. Därefter läggs röret ned i ett tunnelsystem 500 meter ner i urberget, med ett lager av bentonitlera omkring sig.
Enligt SKB ska metoden, som kallas KBS-3, ge en säkerhet för avfallet i 100.000 år, men kritik finns från både forskare och miljöorganisationer som menar att kopparkapseln inte alls klarar av att hålla under en så lång tid.
Kommunerna har vetorätt
Det är upp till regeringen att godkänna ansökan, men både Östhammars kommun och Oskarshamns kommun har möjlighet att lägga in ett veto mot planerna. I Östhammars kommun, där alltså slutförvaret hamnar, planeras en folkomröstning om förslaget den 4 mars.
Det har dock inte blivit aktuellt i Oskarshamn, där kommunfullmäktige redan 2016 tog ett allmänt ställningstagande för ett slutförvarssystem. I yttrandet står att det är ”oacceptabelt” om bristen på ett slutförvar gör dagens mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamn till en permanent lösning.