• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jenny Rees är kommunikatör på SKB kring ansökan om tillståndet om slutförvaret av kärnavfall – en ansökan som nu har granskats i sju år. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Miljardinvestering och 30 nya jobb i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Får SKB igenom sin ansökan innebär det en investering på 4,5 miljarder och ett 30-tal nya arbetstillfällen i Oskarshamn. Men framför allt innebär det att man på sikt blir av med gammalt kärnbränsle som just nu ligger på mellanlagring utan slutdestination.

Förutom slutförvaret i Forsmark vill SKB bygga en inkapslingsanläggning intill mellanlagret Clab i Oskarshamn. Där kommer kärnavfallet kapslas in innan det läggs ner 500 meter under mark.

– Konkret blir det en investering på 4,5 miljard. Det handlar om ett 30-tal nya jobb som skapas. Det betyder också att vi kommer att vi kommer att ha verksamhet i Oskarshamn under väldigt lång tid framåt, säger Jenny Rees, kommunikatör på SKB.

Oskarshamn och slutförvar

6500 ton kärnavfall på lagring

I dag mellanlagras ungefär 6500 ton använt kärnbränsle på mellanlagret Clab i Oskarshamn, som är det enda lagret för kärnavfall i Sverige. 2015 ansökte SKB om få utöka lagringen av använt kärnbränsle på upp till 11.000 ton i Oskarshamn. Anledningen: Att det annars riskerar att bli fullt innan ett slutförvar finns på plats.

För Oskarshamns kommun har prioritet ett just varit att ge det gamla kärnavfallet i Clab en slutgiltig destination. Därför tog kommunfullmäktige ett allmänt ställningstagande för SKB:s slutförvarslösning redan 2016.

Peter Wretlund, tidigare kommunalråd i Oskarshamn. Foto: TT

– Jag vill påstå att det absolut viktigaste för Oskarshamn är det man pratar minst om, nämligen att vi slipper ligga på använt kärnbränsle, säger Peter Wretlund, tidigare kommunalråd i Oskarshamn.

Han var Oskarshamns kommuns representant i förhandlingarna med SKB i samband med att ansökan lämnades in 2011.

Mervärdesavtal värt miljarder

Förutom själva inkapslingsanläggningen innebär även planen att Oskarshamn får ta del av del två i SKB:s mervärdesavtal, vilket innebär investeringar för motsvarande 1,3 miljarder kronor i kommunen.

Enligt Peter Wretlunds bedömning finns en bred politisk enighet kring frågan om slutförvaring i Oskarshamn. Och någon folkomröstning i Oskarshamn, som den i Östhammar, har aldrig varit aktuellt:

– Vi har nog varit väldigt överens om att det här är en fråga som inte ska avgöras på en söndag. Vi har hunnit att ha väldigt många val emellan och jag har varit tydlig som kommunalrådskandidat att jag kommer att verka för en sådan här utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn och slutförvar

Mer i ämnet