En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en hylla med flera kartonger och förpackningar i olika storlekar, alla märkta med priser. Den högra sektionen visar en person stående, klädd i en mörk jacka, i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kina är näst mest populära landet för svenskarna att handla ifrån – näst efter Sverige. Är det ett problem? Hör Joacim Rosenlund miljöforskare på Linnéuniversitetet svara. Foto: SVT

Miljöforskaren om e-handeln: ”Viktigt att tänka efter innan man klickar hem varor från Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Black week där företag dagligen lockar med erbjudanden. Men e-handeln ökar över hela året och många väljer att handlar från billiga företag – ofta baserade i Kina. En problematisk utveckling, säger Joacim Rosenlund, docent i miljövetenskap på Linnéuniversitetet.

– E-handeln spelar en roll i den onödiga konsumtionen som ökar. De driver på genom tidsbegränsade erbjudanden och ger konsumenten kort om tid att tänka efter, säger han.

Kina på andraplats hos svenskarna

En femtedel av svenskarna planerar att handla från utländska företag på nätet inför julen, det visar Postnords e-handelsbarometer. Samma undersökning visar också att Kina seglat upp på en andraplats efter Sverige som det land där flest handlar från.

– Det handlar ofta om en väldigt aggressiv marknadsföring och väldigt lite möjlighet till insyn kring bland annat hur stora utsläpp de här företagens produkter orsakar, säger Joacim Rosenlund.

Både företagens och konsumenternas ansvar

Enligt honom har både företagen och konsumenterna ett ansvar för att förändra situationen och han skulle vilja se en återgång till ett mer cirkulärt system där vi lagar och reparerar istället för att köpa och sen slänga.

– Mycket av det som produceras görs det så billigt som möjligt. Tanken är att det ska vara billigare att köpa nytt än att laga det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.