Många vägar är spåriga och hala. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Salt biter inte på skumpiga och hala vägar i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens ymniga snöfall är många vägar täckta av snö och is, och i Växjö är flera gator spåriga och hala. Men kylan gör att saltningen inte har någon effekt, och av miljöskäl väntar kommunen istället på stigande temperaturer.

Det är just nu svårt att ta sig fram på flera vägar och gator i Växjö. Snön har på många ställen skrapats bort, men fortfarande finns fastfrusen is kvar på vägarna. Detta beror på att vägsaltet inte har någon verkan när det är så pass kallt ute, menar kommunen.

– Vi har saltat vårt huvudvägnät men det finns fortfarande en del fastfrusen is kvar. Vi har ju haft mer än tio minusgrader och då har saltet inte samma effekt, säger Fredrik Ivarsson, som är avdelningschef vid tekniska förvaltningen i Växjö.

Miljöskäl

Vägsalt kan påverka växtlighet, vegetation och vatten, och även öka problem med rost. Och det är snarare av miljöskäl än för att hålla nere underhållskostnaderna som kommunen väntar med saltningen.

– Ska man få bort is och snö måste man vräka ut salt, och av miljöskäl väntar vi tills vi får stigande temperaturer. Då blir det det bättre effekt och krävs mindre mängder, säger Fredrik Ivarsson.

Istället prioriteras saltning och sandning av kommunens cykel- och gångvägar.

”Bäst att stanna hemma”

Att bilvägarna i Växjö ännu inte är helt snö- och isfria är något som Gunborg Wigstrand och Mona Svensson kände på under sin färd från Tävelsås.

– Där har vi skapliga vägar. Det är mycket värre här inne i stan. Idag är det ju väldigt halt och gatorna är ju som tvättbrädor. Det är bäst att stanna hemma, säger Gunborg Wigstrand.

– Det är halt, skumpigt och ojämnt plogat, menar Pontus Svantesson.

Under tisdagen uppmätte SMHI snödjupet till 15 centimeter i både Växjö och Kalmar. Enligt SMHI:s prognos kommer det vara fortsatt kallt under resten av veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.