• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Det misstänkta föremålet som hittades i Kalmar bedöms vara ofarligt, men polisen anser att det är byggt för att likna en bomb. Foto: Björn Hansson/Linslusfoto

Misstänkt föremål i Kalmar var bombattrapp

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta föremålet som hittades i Funkabo i Kalmar under söndagen var en bombattrapp, uppger Karl Ljungqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar.

Föremålet bedöms vara helt ofarligt, men var byggt att efterlikna en bomb. Något som P4 Kalmar var först med att rapportera.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det tar mycket resurser för oss och begränsar även människors frihet när vi spärrar av stora områden, säger Karl Ljungqvist till SVT.

Utreds som falsklarm

Polisen utreder händelsen som falsklarm och är angelägna om att få in tips från personer som kan sitta på värdefull information.

– Rent allmänt behöver folk inte vara oroliga med anledning av senaste dagarnas händelser. Vi utreder dem var för sig och kommer vi fram till något annat kommer vi kommunicera det.

”Ser inget samband”

Skulle händelsen vid Bragebron där föremålet var farligt kunna inspirera andra till en sådan här sak?

– Så kan det så klart vara. Det finns ju alltid individer som inspireras. Men det är än så länge bara spekulationer.

Polisen tittar också på kopplingar mellan de tre olika händelserna.

– Än så länge ser vi inget samband och ser inte heller att det skulle finnas koppling till nätverkskriminalitet.

Nawar och Alisa Alowayid bor i nära där det misstänkt farliga föremålet hittades i Funkabo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT var på plats under söndagen i det bostadsområde som spärrades av efter fyndet. Flera boende hade tagit sig till avspärrningarna för att höra om vad som hänt. Hör dem i klippet. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.