Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin är skaparna bakom Mordpodden. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Mordpodden firar tre år – så blev deras podd en av de största

Uppdaterad
Publicerad

Mordpodden startade som ett skolprojekt för tre år sedan. I dag är den en av Sveriges mest lyssnade poddar.

Det började som ett skolprojekt sista terminen på journalistutbildningen på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Det fanns ingen tanke på att fortsätta göra podd efter examen, men när vi insåg hur stort intresse det var och hur många som faktiskt lyssnade så bestämde vi oss för att fortsätta, säger Amanda Karlsson.

Svårt att berätta på rätt sätt

Tillsammans med Linnéa Bohlin är hon nu inne på den tionde säsongen av podcasten Mordpodden. Varje vecka lyssnar runt 220 000 personer. I varje avsnitt berättar de historien bakom ett mord som skett någonstans i Sverige. Berättelsen följs sedan upp med diskussioner kring bland annat rättssystemet.

– Det svåra är att göra fallen på ett bra sätt och att hela tiden fundera på vad det är man berättar och hur man gör det på ett ansvarsfullt sätt, säger Linnéa.

Jobbat för att sticka ut i mängden

I dag driver de varsitt eget företag och försörjer sig på podden. Det finns många poddar med liknande ämnen, men det som gör att många fastnat just för deras tror de har flera orsaker.

– Dels är vi två tjejer, det är ganska unikt i den här genren. Att vi också har en geografisk avgränsning i våra avsnitt och blandar berättandet med diskussioner sticker också ut. Vi har jobbat aktivt med de här delarna för att vår podd ska sticka ut i mängden, säger Amanda.

Uppgiften om Mordpoddens lyssnarsiffror kommer från poddindex.se.

Det här är en podd

Uttrycket podd är en förkortning av podcast och innebär en serie avsnitt ljud eller video som ofta distribueras via ett RSS-flöde. Det finns olika sätt att prenumerera på flödena för att få tillgång till de senaste avsnitten.

Källa: podcasts.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.