Nicolas Hansson Älmhult kommun i en båt, och båten själv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kunde blivit spänger eller flotte, men nu blev det båtar som kopplar ihop slingor kring Möckeln”, säger Nicolas Hansson, kultur- och fritidsförvaltningschef i Älmhult. Foto: Keith Foster

Naturleden i Älmhult har blivit längre – nu ligger båtar och väntar vid vattenbrynet

Publicerad

När kultur- och fritidsförvaltningen i Älmhult skulle skapa Östra Möckelnleden fanns det ett problem – sundet mellan Lång och Möckelsnäs. Svaret innehåller åror.

– Det är en del av flera slingor som vi har kopplat ihop, förklarar Älmhults kultur- och fritidsförvaltningschef Nicolas Hansson. För att lösa transporten över sundet kunde vi valt spänger eller flotte eller båtar.

Metoden har funnits i norra Sverige ett tag men det är första gången den har använts i syd, tror Nicolas Hansson.

Tre båtar

När man kommer till vattnet scannar man av en QR-kod med mobilen för att få sifferkoden till låset. Sen är det bara att hoppa i och ta tag i årorna, och ro över det 340 meter långa sundet.

Sammanlagt finns det tre båtar för att öka sannolikheten för att det ska finnas minst en båt på varsin sida. Hittills har det fungerat, enligt kommunen.

– Allting är klart, systemet fungerar bra, säger Nicolas Hansson.

Den officiella invigningen kommer att äga rum nästa år dock.

Bästa friluftskommunen i Kronoberg

Naturvårdsverket har utsett Sveriges bästa friluftskommun för 2024 och Älmhult klättrar till 19:e plats, en förbättring med 21 platser jämfört med ifjol.

Älmhult är dessutom bästa friluftskommunen i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.