• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två kommuner där styret har spruckit sedan valet 2022 är Mörbylånga och Uppvidinge. Statsvetaren Erik Wångmar listar några orsaker till att det skett på fler håll efter det senaste valet än efter förra. Foto: SVT/arkiv

Statsvetaren om varför fler kommuners styren spricker

Uppdaterad
Publicerad

I var tionde kommun och region i landet har styret spruckit sedan valet. Det är dubbelt så många jämfört med vid samma tid i förra mandatperioden. Statsvetaren Erik Wångmar ser flera anledningar till att det blivit så här.

2020, två år efter valet 2018, hade 15 styren spruckit i kommuner och regioner runt om i landet.

Lika långt in i nuvarande mandatperiod har 29 kommuner och 2 regioner ett annat styre än efter valet 2022. Det visar en sammanställning från tidningen Dagens Samhälle.

Ideologi inte bakom maktskiftet i Uppvidinge

Enligt Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, kan en av förklaringarna vara att det blivit vanligare att partier som står långt ifrån varandra ideologiskt regerar tillsammans.

I klippet hör du Erik Wångmar lista fler vanliga orsaker bakom att styren spricker.

Men i Uppvidinge, där styret föll så sent som i tisdags, menar Erik Wångmar att det inte handlade ideologiska skillnader mellan SD och C.

– Det har gått oerhört bra mellan Centern och Sverigedemokraterna, i alla fall utåt sett. Det samarbetet var ju inte problemet utan det var ju att andra partier har stigit av.

Även i Mörbylånga har styret bytts ut

Den andra kommunen i vårt område där styret bytts ut sedan valet 2022, är Mörbylånga.

Där tog S över med stöd av V och C, men efter en infekterad intern debatt inledde S under förra året i stället ett samarbete med M.

– Där verkar det handla om personkontakter till ganska stor del, men också att Centerpartiet och Vänsterpartiet upplevdes som besvärligare koalitionspartners än Moderaterna, säger Erik Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.