Uppmaningen om maximalt 40 minuters skärmtid tas tillbaka, oklart varifrån uppgifterna kom. Foto: TT

Ögonsjuksköterskan om skärmtiden: ”Möjligen missuppfattat”

Publicerad

Region Kronoberg backar nu från rådet att begränsa skärmtiden till 40 minuter om dagen och säger att de ”möjligen missuppfattat” en föreläsning.

När SVT Småland först ställde frågan till Region Kronoberg om underlaget till rådet om max 40 minuters skärmtid hänvisade ögonkliniken till ”forskning” och WHO:s riktlinjer för barns skärmtid.

Men i WHO:s riktlinjer står det ingenting om kopplingen mellan sämre syn och skärmtid. De riktar sig heller inte till barn i skolåldern utan till barn mellan 0 och 4 år.

Ta en paus efter 30-40 minuter – ”Möjligen missuppfattat”

När SVT därför kontaktar kliniken igen får vi underlaget till en föreläsning som hölls på konferensen Optometridagarna 2019. Där står det är bra att ”ta en paus efter 30-40 minuter”. I ett mejl skriver de att de”Möjligen har missuppfattat tiden 30-40 min som finns där till att det skulle gälla per dag...”

Men de vill inte ställa upp på en tv-intervju för att förklara hur denna formulering kunnat misstolkas så.

– Vi hittar inte själva studien som föreläsaren hänvisar till, men det kan vara så att den här föreläsaren sade någonting muntligt, säger Yvonne Löf, ortoptist på ögonkliniken i Region Kronoberg och som varit med och skrivit dokumentet, senare på telefon.

Tyckte det var realistiskt

Då är det en person som har hört någonting och sen har ni använt det som information till föräldrar?

– Ja, så är det. Det fanns ingen anledning för oss att misstro det som sades där, säger Yvonne Löf.

Men ni tyckte att råd om 40 minuter lät realistiskt med tanke på att de allra flesta sitter mycket mer?

– Gruppen som vi i första hand träffar är barn upp till åtta år. Och med tanke på WHO:s riktlinjer så tyckte vi att det var rimligt.

När ni gav det till skolsköterskorna, funderade ni inte på att det var rimligt att ge den informationen även till skolbarn?

– Vi har främst kontakt med skolsköterskorna eftersom de gör syntest på barnen vid sex års ålder. Kan man lära sig att ta pauser och annat så är det bra för framtiden, säger Yvonne Löf.

Ögonkliniken säger också att de har uppdaterat dokumentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.