Marie Jarnerus, chef för regionledningscentral Syd. I bakgrunden bilfirman som blev bestulen på sju bilar. Foto: SVT/pressbild polisen

Polisen erkänner misstag – ingen patrull skickades på inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten till i måndags som ett larm kom in till polisen om att det pågick ett inbrott på en bilfirma i Växjö. Trots det skickades ingen polispatrull till platsen, något polisen i dag är mycket självkritisk till.

En lastbilschaufför som sov i sin bil uppmärksammade inbrottet på bilfirman. Han ringde omedelbart 112 och blev kopplad till polisens ledningscentral i Malmö. Men trotsa att inbrott är prioriterade ärenden så skickades ingen polispatrull ut.

– Vi begick ett misstag. Vi gjorde inte det vi skulle. Problemet var att personen som ringde in var väldigt svår att förstå, eftersom han pratade engelska med brytning. Polisen som tog emot ärendet har fått fram bra uppgifter, men i nästa steg har det blivit fel. Vi borde ha skickat ut en bil eftersom det var prioriterat ärende, säger Marie Jarnerus, chef för regionledningscentral Syd.

Inbrott på bilfirma i Växjö

Sju bilar stals

Lastbilschauffören ringde in till polisen klockan tio i två på natten, men det var först vid halv fyra på morgonen som en patrull åkte till platsen. Då var det inte för att de visste att det pågått ett inbrott, utan för att de kommit in ett larm om en bilbrand. Nu misstänker polisen att det finns ett samband mellan bilbranden och inbrottet på bilfirman. Det kan var den bilen som använts för att forcera grinden.

– Vi får sällan sådana goda uppgifters som vi nu fick av lastbilschauffören och kanske hade vi tagit gärningsmännen om vi larmat ut det, säger Marie Jarnerus.

Under inbrottet stals minst sju bilar. Polisen har ännu inte gripit några misstänkta för brottet.

Utreder nu händelseförloppet

Marie Jarnerus ser allvarligt på hur den här händelsen har hanterats, men menar att det är den mänskliga faktorn som har varit avgörande. 

– Vi har ganska många nya medarbetare, eftersom vi har en stor genomströmning av personal. Det gör att alla inte har samma utbildning. Ibland kan det därför bli så att vi inte gör det vi ska göra, säger hon.

Polisen kommer nu fortsätta att utreda händelseförloppet, för att se om det finns någon förklaring. De har ännu inte hunnit pratat med de som jobbade natten till måndagen eftersom de inte varit i tjänst.

– Vi kan behöva göra mindre eller större åtgärder beroende på vad som kommer fram. Om det ligger något tjänstefel bakom det här, så är det vår skyldighet att gå vidare med ärendet, säger Marie Jarnerus, chef för regionledningscentral Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrott på bilfirma i Växjö

Mer i ämnet