Ägaren till den bilfirma som drabbades av inbrott pressas på pengar och har hotats till livet. Foto: Jan-Eric Lundberg/Montage

Bilfirmans ägare hotad till livet

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till den bilfirma i Växjö som i natt drabbades av ett fräckt inbrott har tidigare mottagit dödshot.

I natt stals sju bilar från företaget genom att tjuvarna rammade ett staket och körde ut bilarna från området. Bilarna är begagnade, men är av den dyrare sorten och värderas till två miljoner kronor.

Nycklar till 70 bilar stulna

I samband med inbrottet tog sig gärningspersonerna in i ett litet hus på området, och fick med sig ett 200 kilos kassaskåp som innehöll nycklar till ytterligare 70 bilar som finns på parkeringen.

Inbrott på bilfirma i Växjö

– Det är åt helskotta, rent ut sagt. Nu försöker vårt försäkringsbolag och polisen samarbeta kring hur de ska förhindra att de tar de andra bilarna också, säger försäljningschefen på bilfirman till SVT Nyheter Småland.

”Vill ha 200.000 i månaden”

Han vill vara anonym, eftersom bilfirman flera gånger under sommaren har tagit emot hot, det senaste så sent som för en vecka sedan. Hoten ska ha framförts personligen till en av firmans ägare.

– De har sagt att de vill ha 200.000 kronor i månaden annars så dödar de honom och hela hans familj, och om vi anmäler så ska de skada vår verksamhet. Och det är väl det de gjort nu, säger försäljningschefen.

Polisen bekräftar att man tagit emot anmälningar om hot mot bilfirmans ägare som rör verksamheten.

Har fått rensa annonser

Försäljningschefen säger att han känner oro inför att tjuvarna ska komma tillbaka och ta resten av bilarna. De har i dag fått ta bort sina annonser från olika bilannonssajter, eftersom de inte kan sälja bilar utan nyckel.

Kostnaden för att skaffa nya nycklar till bilarna, och att bärga dem till auktoriserad märkesverkstad som kan koda upp nycklarna väntas uppgå till 1,5 miljoner, säger han.

Ännu ingen gripen

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med polisen som inte kan bekräfta om man har någon övervakning på området i natt, till följd av stölden.

– Vi talar aldrig om när vi har särskilda bevakningsuppdrag, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisens ledningscentral.

Vid 17-tiden på måndagen var ännu ingen person gripen för nattens stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrott på bilfirma i Växjö

Mer i ämnet