Foto: SVT/TT

Polisfacket kräver skadestånd efter Arabyinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Polisfacket kräver skadestånd av Polismyndigheten i Region Syd. De anser att myndigheten fattade beslut att införa Arabyinsatsen i Växjö utan att först förhandla om det med facket.

Enligt facket har Polismyndigheten brutit mot MBL-lagen, lagen om medbestämmande i arbetslivet när fattade beslutet om insatsen utan att de informerade och förhandlade med Polisförbundet.

En lokal tvisteförhandling har genomförts men slutat i oenighet.

– Tvisten vi har rör införandet av insatsen, men förhandlingsskyldigheten är också kopplad till hur insatsen byggs upp och såg ut, säger Tobias Virolainen, ombud i rättsfrågor på polisförbundet.

Kräver skadestånd

Polisförbundet kräver nu skadestånd från Polisförbundet, men vilket summa det kan handla om eller detaljer i ärendet vill inte Tobias Virolainen gå in på.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom det är en pågående tvisteförhandling.

18 månaders insats

Den så kallade Arabyinsatsen i Växjö startade i slutet av februari 2016 och pågick under 18 månader. Araby var ett av 14 utvalda område i landet som ansågs särskilt utsatt av polisledningen och därför skulle prioriteras.

När insatsen tog slut var polisen väldigt positiv till den och valde att permanenta den, men i praktiken innebar det att bevakningen minskade efter att Arabyinsatsen tog slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.