Padel, Iaido, Paracykel, Innebandy, Linedance. Det var bara några av idrotterna som gick att testa under Pep-dagen i Torsås. Hör arrangören Åsa Svensson berätta mer – och se barnen testa nya idrotter – i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Padel, Iaido, Paracykel, Innebandy, Linedance. Det var bara några av idrotterna som gick att testa under Pep-dagen i Torsås. Hör arrangören Åsa Svensson berätta mer – och se barnen testa nya idrotter – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Barn och unga fick pepp för rörelse i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

Fysisk hälsa och psykisk hälsa hör ihop. Det menar Torsås kommun som uppmärksammade suicidpreventiva dagen samma dag som en årliga ”Pep-dagen” när barn och unga ska peppas till mer fysisk aktivitet.

Dagen inleddes med en ljusmanifestation där 36 ljus tänds – ett för varje självmord i Kalmar län under förra året.

– Det kanske verkar lite konstigt att uppmärksamma suicid och samtidigt fira pep-dagen och prata rörelseglädje hos unga. Men det är tvärtom logiskt och viktigt att koppla samman dessa två folkhälsofrågor, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande som tog en löptur ner till Saharaområdet i Torsås där Pep-dagen anordnades.

Torsås

Efter manifestationen fanns en rad aktiviteter att testa på området: kampsport, Friskis-gympa, paracykel, padel och linedance för att nämna några.

Föreningarna viktig roll

Åtta lokala idrottsföreningar fanns på plats, och just föreningarna har en nyckelroll både för att få unga att fortsätta röra på sig, och för att upptäcka och motverka psykisk ohälsa, menar Åsa Svensson, platsansvarig på Fritidsbanken i Torsås.

– Idag ser vi till att det finns ett utrymme för föreningar att synas och aktiviteter att testas på, men sen vill vi ju att personen ska fortsätta med det. Pep-dagen är ju bara en dag. Och det är där föreningarna kommer in och de har en jätteviktig roll, säger hon.

Mår du dåligt och tänker på självmord? Hit kan du vända dig:

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsås

Mer i ämnet