Anna Tenje (M) och Åsa Karlsson Björkmarken (S) helt eniga Foto: SVT

(S) och (M): Bra ta bort religiösa inslag i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Både socialdemokraterna och moderaterna i Växjö tycker att det är ett bra förslag att ta bort alla religiösa inslag ur den svenska skolan.

Under torsdagen gick civilminister Ardalan Shekarabi (S) ut och presenterade socialdemokraternas nya riktlinje som innebär att alla religiösa inslag ska bort ur den svenska skolan.

– Det finns tydliga brister i dagens system som gör att vi använder skattepengar till att finansiera skolor som har en tydlig religiös inriktning, säger Shekarabi till Aftonbladet.

I Växjö får civilministern medhåll från sitt eget parti socialdemokraterna. 

Håller med rakt av

– Jag håller med honom rakt av. Jag tycker att det är självklart att skolan i Sverige inte ska ha religiösa inslag. Det är otroligt viktigt att barn också får en möjlighet att utforska sin egen syn på religion och vad man själv tycker och tänker. Därför är det bra att man blir fri från religiösa inslag under hela skoldagen och inte bara under lektionstid, säger Åsa Karlsson Björkmarker(S), oppositionsråd i Växjö kommun.

Men även moderaterna i Växjö tycker att det är ett bra förslag.

– Jag tror att det är en väldigt god idé. Jag tycker att kunskapsuppdraget ska vara det rådande i skolan och under hela skoldagen, säger Anna Tenje (M) kommunalråd.

Bör inte förbjudas

Men inget av de två partierna tycker att religiösa friskolor ska förbjudas.

–Jag tycker inte att det är viktigt om huvudmannen för skolan har ett religiöst ursprung eller inte. I stället borde vi fokusera mer på innehållet, kvalitén i verksamheten som bedrivs och ha en väldigt bra uppföljning och kontroll. Det gäller alla skolor, säger Anna Tenje (M).

– Alla skolor och friskolor ska drivas utifrån våra grundläggande demokratiska värderingar och utifrån principen människors lika värde. Bryter man mot det, så har man förverkat sin rätt att driva friskola, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.