Gunilla Eriksson är verksamhetschef på Vislanda Vårdcentral. Foto: SVT

Så förbereder sig vårdcentralerna för vaccination av 80-plussare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka drar vaccinationen för 80-plussare igång runt om i Kronoberg. SVT Nyheter Småland har pratat med ett antal vårdcentraler runt om i länet och alla verkar dela samma fråga – hur mycket vaccin kommer man ha tillgång till?

Vaccinationen är en stor logistisk utmaning och vårdcentralerna som SVT Nyheter Småland har pratat med kommer gå till väga på olika sätt för att lösa den.

I Växjö ska man sköta vaccinationen i en byggnad utanför vårdcentralen, i Ljungby kommer man till en början bara kunna vaccinera på helgerna tills man får en tillfällig barack på plats. I Lagan ska man ordna en egen vaccinkorridor på vårdcentralen, medan man Vislanda kommer sköta vaccinationen på plats i vårdcentralens egna lokaler.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Vårdcentralerna anser i stort att de är bra förberedda, men det finns ett gemensamt orosmoln. Man vet inte när vaccinet kommer – eller hur många doser man får.

Väntas hänga på låset

Tjänsten för att boka tid öppnas på onsdag – och då väntas 80-plussarna hänga på låset.

– Vi tar in extra resurser för att kunna ta emot alla samtal, men tillgången till vaccin är den stora utmaningen, säger Gunilla Eriksson som är verksamhetschef på Vislanda Vårdcentral.

Längre fram, när allmänheten ska vaccineras, planerar Vislanda Vårdcentral att öppna vaccinationslokaler i Lönashult och Grimslöv.

Se klippet för att höra mer om hur vaccinationen ska gå till i Vislanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet