Nio miljoner kronor blev slutsumman. Kostnaden är från februari till oktober i år och av de nio miljonerna är sju och en halv miljon kronor från it-sidan.
– Vi lade en stor del av pengarna på ett incident response team, som är en extern firma som är experter på att hantera it-angrepp. De guidade oss och tvättade alla våra servrar, säger Anna Stålbrand Sundh, IT-chef i Kalmar kommun.
En annan stor utgift var en så kallad soc, en övervakningstjänst som är på dygnet runt och tar bort sådant som är misstänkt. För att kunna ha den behövde kommunen även lägga pengar på att höja upp sina licenser.
Var alla de här utgifterna nödvändiga?
– Ja, i det läget var de det, absolut, säger Anna Stålbrand Sundh.
Hon tycker inte att Kalmar kommuns kostnader för attacken sticker ut.
– Vi har följt andra kommuner och vad de har behövt göra så det tycker jag inte.
Lägger ytterligare åtta miljoner kronor
I kommunens budget för nästa år läggs ytterligare åtta miljoner kronor på att förstärka it-säkerheten och jobba förebyggande.
– Det är jättemycket pengar och det mesta kommer gå åt till att höja våra licenser som är en förutsättning för att kunna göra vidare åtgärder, säger Anna Stålbrand Sundh.
Hon tycker att Kalmar kommun är bra rustade inför en eventuell framtida attack.
– Vi är nog så rustade man kan vara men man kan aldrig vara 100 procent säker. Det här är ju en industri. Det är kriminella nätverk och främmande makt. Men vi ska göra det bästa med det vi har.
Bedömdes vara en av de säkraste kommunerna
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, understryker att kommunen även lagt närmare tio miljoner kronor innan själva attacken för att öka it-säkerheten så att inte en attack som den i februari skulle kunna hända.
– Därför känns det extra surt. Vi bedömdes ju vara en av de kommuner i landet som hade bäst it-säkerhet, säger han.
I videon ovan hör du var kommunen tar pengarna för it-attacken ifrån.