Smittskyddsenheten på Region Kronoberg. Foto: SVT/Clary Kroon

Så rustar Kronoberg för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade WHO, Världshälsoorganisationen, att spridningen av coronaviruset utgör ett internationellt hälsonödläge, men hur ser beredskapen ut i Kronobergs län?

– Vi håller på att arbeta med att ta fram lokala rutiner, för att kunna ta hand om ett misstänkt fall och få ut budskap och kunskap i organisationer, säger Christrian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare på Region Kronoberg.

Hur många patienter kan ni ta emot?

– Nu förbereder vi oss för att kunna ta emot någon enstaka patient, för det är det som är troligast i nuläget. Sedan får vi se hur utvecklingen går och ändra efter hand.

Christian Romin Blomkvist Foto: SVT

Viss oro i finns

Rapporterna från Kina visar att coronaviruset sprider sig snabbare och snabbare och i fredags bekräftades det första fallet av coronaviruset i Sverige. Det positiva fallet påvisades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. I grannlänet Kronobergs län finns det nu också en ökad oro.

– Vi får en del frågor både från privatpersoner, företag och skolor, just när det gäller personer som kommer tillbaka från Kina, så vi ser en viss oro och en undran över vad man ska göra.

I klippet berättar Smittskyddsläkaren vad du ska göra om du misstänker att du kan ha blivit smittad av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.