En kalv har upptäckts smittad av salmonella på en mjölkgård i Kronoberg. Hur smittan tagit sig in på gården är ännu oklart. Foto: Johan Nilsson/TT

Salmonellasmitta på mjölkgård i Kronoberg

Publicerad

En mjölkgård i Kronoberg har drabbats av salmonella. En kalv blev sjuk och visade sig vara smittad.

– Det är ovanligt. Det är väl något fåtal mjölkgårdar som drabbas per år, säger Örjan Johansson som är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

I nuläget vet man inte hur många djur som smittats på gården. En smittspårning kommer att genomföras. Då kommer man titta på vad som rört sig in och ut från gården – bland annat djurförflyttningar och foder.

Hur smittan har tagit sig in på gården är fortfarande oklart, något som P4 Kronoberg var först med att berätta. Gården har spärrats av, i försök att minska spridningen av smittan i länet.   

– Det är inte någon smitta i grupperna om mjölkkor i den här anläggningen, men det är smitta i några av ungdjursgrupperna. Alltså yngre nötkreatur, kvigor och kalvar, säger Örjan Johansson till SVT.

Men vad händer med de smittade korna? 

Korna som konstaterats smittade av salmonella ska avlägsnas från gården.

– Nötkreatur har en förmåga att läka av salmonella över tid. Då gäller det att man håller de separerade så de inte smittar om varandra, säger Örjan Johansson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.