Under hela sin graviditet och efter det att lilla Ally hade kommit till världen har pandemin begränsat Marcus och Saras första tid som föräldrar Foto: SVT

Marcus och Sara fick lilla Ally under pandemin – mycket blev annorlunda

Publicerad

Att vänta barn och att bli föräldrar för allra första gången har påverkats av den pågående pandemin. Marcus Larsson och Sara Torstensson fick lilla Ally den 27 maj, men den första tiden blev inte som de först hade tänkt sig.

Sara och Marcus, som bor i Växjö, blev föräldrar för första gången och hade inte någon tidigare erfarenhet av hur det brukar vara att vänta barn med alla förberedelser som det innefattar.

Möt Sara, Marcus och lilla Ally klippet ovan och hör deras berättelse.

Under hela graviditeten fick Sara göra alla besök på barnavårdscentralen själv. Även när det var tid för den första ultraljudsundersökningen fick pappa Marcus stanna hemma.

– Ultraljudet var ju det första tecknet på att det var liv där inne. Och att man fick se henne, att man fick höra hjärtat slå första gången. Då kändes det lite tråkigt att man inte kunde dela den upplevelsen med varandra, säger Sara Torstensson.

Visste inte vad som skulle hända

När det så blev tid att föda fick Marcus vara med. Det var en upplevelse som han inte hade blivit förberedd på.

– Lite chockartat att kastas in i något som man inte vet hur det ska gå till, men samtidigt var det spännande, säger Marcus Larsson.

Marcus fick vara kvar i sex timmar efter förlossningen sedan fick han åka hem och lämna Sara och den nyfödda dottern.

– Det var ju en enorm tomhet när Marcus hade lämnat oss för att åka hem. Det var ju också känslomässigt att han var hemma, säger Sara Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.