Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Sjukhusen i Växjö och Ljungby går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har under onsdagen beslutat att sjukhusen i Växjö och Ljungby går upp i stabsläge på grund av en ansträngd vårdplatssituation.

Senast i måndags gick akuten i Växjö upp i stabsläge då ovanligt många sökte vård samtidigt. Den här gången gäller beslutet alla avdelningar på båda sjukhusen i Kronobergs län.

– Det är så pass illa att vi måste få till mer vårdplatser. Vi behöver bemanna upp med mer medarbetare, säger sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg.

Vad beror det ansträngda läget på?

– Det vet vi inte, det är säkert en blandning, det brukar det vara. Allt från förkylningar och virus till de som blir akut sjuka förstås.

Stabsläget gäller tills vidare.

– Jag kan inte svara på hur länge det här håller i sig. Det kan ändra sig från en dag till en annan.

Samma visa förra året

En liknande situation rådde i regionen även förra året. Då berodde det ansträngda läget på hög sjukfrånvaro hos personalen och flera fall av influensa, covid-19 och RS-virus hos allmänheten.

Planerade operationer fick ställas in. Såhär sa sjukhuschefen om läget då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg. Foto: Diba Dehnad/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.