Sara Wireklint, erfaren sjuksköterska på akuten i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minskade hyrkostnaderna är en av orsakerna bakom den låga bemanningen som drabbat akuten extra hårt. Hör sjuksköterskan Sara berätta mer om sin arbetssituation. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Sjuksköterskan Sara: ”Slutar om nästa sommar blir likadan”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Wireklint är sjuksköterska på akuten i Växjö. Hon säger nu att hon kommer att sluta om nästa sommar blir lika ansträngd som den här.

SVT Småland träffade Sara redan i somras, när hon precis kommit tillbaka från semestern. Då berättade hon om hur hon och hennes kollegor kämpade för att hantera patienterna, trots att de var betydligt lägre bemannade än tidigare somrar.

– Det känns som vi lever under existensminimum just nu, sa Sara då.

Slutar om nya kollegorna lämnar akuten

Av en slump stöter vi på henne igen när vi är utanför akuten i Växjö för att spela in vårt reportage om de minskade hyrkostnaderna – som är en av orsakerna bakom den låga bemanningen som drabbat akuten extra hårt.

– Jag har fem, sex nya kollegor nu. Men om de inte stannar kvar, och hyrsköterskorna fortfarande inte kommer – då måste jag se mig om efter något annat.

I klippet hör du mer om hur Sara beskriver stressen under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.