• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Flera av vårens många skolinbrott är på väg att lösas. Foto: SVT/Arkiv

Liga misstänks för våg av skolinbrott

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande härva av skolinbrott är på väg att nystas upp i södra Sverige.

Under våren har ett stort antal skolor i södra Sverige drabbats av inbrott. I maj rapporterade SVT Nyheter att det i snitt skett tre skolinbrott per dag i polisområde Syd sedan årsskiftet.

Nu är ett antal av dessa inbrott på väg att klaras upp. Polisen har identfierat sex unga män som misstänks ingå i inbrottsligan.

Skolinbrott i Sydsverige

– Vi ser att det är samma personer som opererar i olika konstellationer men inom samma sfär av människor och vi har kunnat konstatera att en del av stöldgodset snabbt har kunnat lämna Sverige, säger kammaråklagare Patrik Tilly.

Misstänkta för inbrott i Småland, Blekinge och Sjuhärad

Männen misstänks för inbrott i skolor i bland annat Ronneby, Emmaboda, Tranemo, Växjö och Ljungby.

Enligt polisen kom genombrottet när några av de misstänktta kunde knytas till ett inbrott i Lagan och senare också till ett inbrott i Boråstrakten. Efter det kunde Växjöpolisen påbörja en kartläggning av de inblandade. Genom att studera skolornas larmsystem så har gärningsmännen kunnat genomföra en mängd inbrott runt om i södra Sverige.

Huvudmannen i ligan är efterlyst

Tre av männen sitter redan häktade och en är anhållen. Den man som av polisen identifierats som huvudmannen i ligan är fortfarande på fri fot, men är anhållen i sin frånvaro. En 17-årig man, som bland annat är misstänkt för inbrottet i Vislandaskolan, är släppt eftersom han ansågs vara för ung för att sitta häktad.

Samtliga av de misstänkta är hemmahörande i Skåne och har kopplingar till varandra sedan tidigare, men på vilket sätt vill Patrik Tilly inte gå in på.

Framförallt är det surfplattor och bärbara datorer som stulits och det handlar om stora värden. Och utredningen är långt ifrån klar.

– Inom ramen för min förundersökning är det i nuläget 15 skolinbrott, men det kommer att växa. Min bedömning är att det kommer att landa på i storleksordningen 30-35 skolor innan förundersökningen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet