På uppdrag av Alvesta kommun ska mängden kajor och duvor i kommunen minskas med hjälp av skyddsjakt, vilken kommer att bedrivas i kommunens tätorter.
Carola Gunnarsson, enhetschef på enheten bygg och miljö i Alvesta kommun, berättar att skydsjägarna oftast kommer att kunna påträffas i de yttre kanterna av tätorterna.
Man kan se någon som går med ett vapen, men en skyddsjägare har alltid en reflexväxt där det står just 'skyddsjägare' på ryggen.
Förebyggande syfte
Carola Gunnarsson säger att kommunen inte fått in några klagomål angående fåglarna nu, men att de vanligen får in en hel del sådana på sommaren.
– Det handlar om ett förebyggande arbete för att försöka undvika kommande klagomål. Fåglarna kan vara skräniga, vilket vissa kan tycka är lite obehagligt. Det finns de som älskar fåglar och de finns de som hatar fåglar. Vårt jobb är att göra det vi kan utifrån de möjligheter vi har, till exempel skyddsjakt, säger Carola Gunnarsson.
Fastighetsägarens eget ansvar
Vidare förklarar Carola Gunnarsson att det alltid är den berörda fastighetsägaren som har huvudansvaret när det gäller att komma till rätta med problematiken.
– En skyddsjägare går inte in på en fastighetsägares tomt utan tillåtelse. I samband med ett klagomål kan en fastighetsägare be om hjälp och då kan vi skapa en kontakt i så fall.