Småbarnsföräldrarna om stressen: ”Man måste inte vara perfekt”

Uppdaterad
Publicerad

Forskning från Linnéuniversitetet visar att depression och stress kan stanna kvar i flera år hos nyblivna föräldrar.

– Det är ingen som pratar om stress – alls. Man får inte säga att man är stressad men jag var sjukt stressad, säger småbarbarnsmamman Jonna Diephuis från Kalmar.

När SVT träffar Jonna Diephuis är hon på väg ut från den öppna förskolan ”Trill in” i Kalmar. Vi får vänta en stund på att hon, sonen och pappan har rett ut vem som ska åka vart och med vem samt att skor kommit på och cyklar låsts upp innan intervjun kan börja.

– Det här är ingenting, säger hon när SVT:s reporter påpekar att familjen verkar stressade.

Kalmar

Hon känner dock igen sig i småbarnsstressen och även den nedstämdhet som kan infinna sig efter en förlossning.

– Man måste acceptera att det tar lite tid, att alla är olika och att man inte måste vara superlycklig direkt efteråt. Även om man är glad att man har ett barn – man måste inte vara perfekt. 

Pappor stressas senare

Forskningen från Linnéuniversitetet visar att pappornas stress tenderar att öka ett par år efter förlossningen. Något som tvåbarnsmamman Mimmi Berglund känner igen från sitt förhållande.

– I vårt fall blev han mer stressad senare, det var mycket stress med att hinna med jobb och sedan skulle han komma hem och orka vara vaken. Han satte kraven på sig själv tror jag, för han fick inte det på samma sätt från samhället som mammor får, säger hon.

”Det går bra”

Mimmi Berglund tror att många småbarnsföräldrar behöver lära sig att slappna av.

– Jag tror att man ska försöka bli mer självsäker i sin roll som förälder. Man vet ändå vad som är bäst för ens egna barn.

Jonna Diephuis tips till nyblivna föräldrar handlar om att komma ihåg att det mesta ordnar sig till sist.

– Det går bra. Man behöver inte ha allt som de skrev på alla hemsidor att man skulle ha. Barnen är så jädra nöjda med en sten eller en pinne så man behöver inte ha alla prylar. Och man dödar dem inte om man går på toa i fem sekunder och de skriker.

Klicka på videoklippet överst i artikeln för att höra mer!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet