Ola Gustafsson kan petas ur styrelsen för Småland Airport

Småland Airport vill ha bort Gustafsson (S)

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Småland Airport vill byta ut socialdemokraten Ola Gustafsson eftersom han uppmanat resenärer att bojkotta Ryan Air.

Vid en presskonferens på fredagen meddelade styrelsen för Småland Airport att de beslutat att hålla en extra bolagsstämma 19 juni. Dagen innan har landstingsfullmäktige ett möte där de ska besluta om vilka de ska nominera som styrelseledamöter till flygbolaget.

Ska man se det som en uppmaning till landstinget att byta ut Ola Gustafsson?

– Vi uppmanar ingen utan det är upp till landstinget att avgöra om Ola har brutit mot aktiebolagslagen eller inte, säger Ingemar Swalander (M), ordförande i styrelsen för Småland Airport.

Sex ledamöter röstade för att kalla till en extra bolagsstämma och tre röstade emot.

– Vi tycker att det allvarligaste är att han har uppmanat till en bojkott av Ryan Air. De är vår största flygoperatör, de står för 25 procent av flygplatsens passagerartrafik och vårt uppdrag är att öka trafiken och nå lönsamhet, säger Ingemar Swalander.

Ola Gustafsson å sin sida vidhåller sin rätt att vara kritisk mot Ryan Air.

– Vill den borgerliga majoriteten sparka mig från det här uppdraget för att jag är kritisk mot att att vi som skattefinansierad verksamhet har samarbete med Ryan Air där de anställda inte har samma fackliga rättigheter som i andra bolag, ja, då får de väl sparka mig då, säger Ola Gustafsson.

Han säger också att han måste ta sig en ordentlig funderare över vad som är viktigast för honom – att avsvära sig sina politiska åsikter för att inte komma i konflikt med aktiebolagslagen eller att fortsätta kämpa för det han tror på.

– Jag anser verkligen att folk ska ha rätt att vara med i facket, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.