En person sitter på en beige soffa i ett ljust rum, med en fjärrkontroll i handen. Rummet har trägolv och stora fönster som släpper in naturligt ljus. I bakgrunden syns en matgrupp och en trappa som leder upp. En tv står i fronten mot soffan, och en mörk grå matta ligger på golvet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solin Chami följer, likt många svensk-libaneser, med skräck rapporteringen från Israels bombräder i Libanon. Hennes barns pappa är just nu strandsatt i Beirut efter en semesterresa. Hör henne berätta i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Svensk-libanesiska Solin i Kalmar: ”Vaknar mitt i natten och kollar vad som hänt”

Publicerad

Solin Chami i Kalmar är en av de svensk-libaneser som följer nyheterna om Israels bombningar i Libanon – dygnet runt.

Hon är också en av många som stöttar den av västvärlden terrorstämplade shiamilisen Hizbollah.

– Jag vet inte om vi existerat om de inte skyddat vårt land, säger hon.

Solin har dagligen kontakt med sina barns pappa, som just nu är fast i Beirut efter en semesterresa och inte kan ta sig hem.

Hon beskriver det som en maktlös situation.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

– Så fort vi ser att det har skett en ny bombning så ringer min dotter sin pappa för att kolla om han mår bra, säger Solin Chami.

Svårast med att följa nyhetsflödet är att se de många civila dödsoffren och att så många människor fått lämna sina hem vind för våg, säger hon.

Jobbat hemifrån

Hon har fått okej från sin chef att ställa in jobbmöten om hon behöver det och jobba hemifrån på grund av situationen i Libanon.

– Jag har i princip gråtit hela helgen, det har varit jättejättetufft.

Stöd till Hizbollah

Israels uttalade försvarskrig mot gruppen är anledningen till den senaste tidens upptrappning i Mellanöstern, men ändå är det få libaneser i väst som skriver under på att Hizbollah är en terroristgrupp.

I sociala medier har många svensk-libaneser bytt sin profilbild till en bild av dödade Hizbollahledaren Hassan Nazrallah.

– För vissa är han en terrorist men för oss kommer han alltid vara en frihetskämpe, säger Solin Chami.

Hör Solin Chami berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet