Det var på tisdagen som kommunen upptäckte synliga alger intill en badplats vid Sörsjön. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Synliga alger – Alvesta kommun avråder från bad i Sörsjön

Uppdaterad
Publicerad

Alvesta kommun avråder från bad vid Tolestorp badplats i Sörsjön efter synliga alger hittats i vattnet.

Det samtidigt som det kommer rapporter om att algblomningen tagit fart i Östersjön.

För några veckor sedan kontrollerade Alvesta kommun samtliga badplatser som då alla fick godkänt betyg. Men efter en okulär besiktning av badplatsen Tolestorp i Sörsjön i veckan avråder nu kommunen från bad.

”Algblomningarna kan irritera huden och vara hälsofarlig, särskilt för små barn och husdjur som får i sig vattnet.” Skriver kommunen på sin webbplats.

Fynden var relativt små enligt kommunen och man hoppas att snart kunna lyfta avrådan.

– Det skulle bli lite svalare väder imorgon fredag så förhoppningsvis håller det inte så länge, säger Pierre Larsson, drift- och anläggningsansvarig på Alvesta kommun.

Algblomningen i Östersjön är här

Giftiga alger har börjat närma sig den svenska kusten och har observerats vid Gotland enligt Världsnaturfonden, WWF.

Mer om algblomningen i Östersjön hittar du här.

Samtidigt visar satellitdata från SMHI att det finns algblomning både på ytan och under ytan i norra Kalmarsund och strax nordväst om Öland.

I bilden nedan – Den mörka färgen anger alger som finns på ytan medan den ljusare färgen visar alger som finns under ytan.

Under sommarsäsongen uppdaterar SMHI prognoserna en gång per dag. Aktuellt läge från den 26 juni 2024. Foto: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.